"Svjetska baština Japana" od 6. do 14. novembra u Brusa Bezistanu

Radiosarajevo.ba
"Svjetska baština Japana" od 6. do 14. novembra u Brusa Bezistanu
U svrhu promocije kulturne razmjene, Ambasada Japana u BiH najavila je foto-izložbu pod nazivom ''Svjetska baština Japana'', koja će biti otvorena u periodu od 6 do 14. novembra 2017. godine u Brusa Bezistanu u Sarajevu.

Izloženi radovi uključuju panele fotografija na kojima može vidjeti prirodna baština Japana, kao i hramovi, te druge građevine sa statusom svjetske baštine, dodijeljenim od UNESCO-a. 

Naime, izložba Svjetska baština Japana predstavila je fotografije UNESCO-ve kulturne i prirodne baštine Japana koje je napravio ugledni japanski fotograf Kazuyoshi MIYOSHI.

Izložbu su otvorili Ambasador Kazuya Ogawa i direktor Muzeja Sarajeva Mirsad Avdić.

Ambasador Ogawa izjavio je na otvaranju da je dosad na UNESCO listu kulturne baštine uvrštena 21 lokacija u Japanu, od kojih je na izložbi prikazano 16.

"Tokom naše duge historije usvajali smo kulture iz drugih zemalja te razvijali vlastitu ukorijenjenu u osjećajnosti njegovanoj prirodnim bojama. Nadam se da ćete kroz ovu izložbu zavoljeti kulturnu baštinu Japana koju čine palače, hramovi, svetilišta, historijski spomenici, prirodni pejzaži i slično, kao i da će mnogi od vas u bliskoj budućnosti posjetiti Japan i biti svjedoci prekrasnog naslijeđa naše zemlje", dodao je Ogawa.

Istakao je da je tokom svoje misije u BiH posjetio sam mnoga mjesta širom zemlje i uvjerio se u bogatstvo prirodnih i kulturnih resursa ovdje koji su uglavnom nepoznati, te da bi njihovom aktivnijom promocijom više ljudi posjećivalo BiH iz svih krajeva svijeta.

Direktor Muzeja Sarajeva Mirsad Avdić rekao je da im je čast da je u njihovom objektu otvorena izložba japanske baštine, te da se nada da će i u budućnosti sarađivati s institucijama i narodom Japana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije