SVEM najavljuje vrhunske soliste: Sanel Redžić, Alena Baeva, Sergej Krylov

Radiosarajevo.ba
SVEM najavljuje vrhunske soliste: Sanel Redžić, Alena Baeva, Sergej Krylov
Oficijelni vizual / SVEM 2020

Traju intenzivne pripreme za dvadeset i šeste po redu Sarajevske večeri muzike koje će se održati od 9. do 16. maja 2020.

U novo desetljeće festival „Sarajevske večeri muzike“ u svom 26. izdanju ukoračit će proslavama čak dva velika svjetska muzička jubileja. Uključujući se u globalno obilježavanje 250 godina od rođenja Ludwiga van Beethovena, te obilježavanje stogodišnjice smrti kompozitora Maxa Brucha, sarajevski Festival će publici u maju donijeti pet koncerata i dvije muzičke radionice.

Sarajevska publika već je navikla da u sklopu SVEM-a nastupaju vrhunski muzički solisti međunarodnog značaja. I ove godine Fondacija za muzičke umjetnosti pobrinula se da publika ne ostane uskraćena za prvorazredne kulturne događaje.

Beethovenov jubilej bit će obilježen izvedbama koncerta za violinu i orkestar u D duru uz solisticu Alenu Baevu, te simfonija br. 5 i br. 8 u izvedbi orkestra Sarajevske filharmonije. Obilježavanje stogodišnjice Bruchove smrti bit će u znaku izvedbe čuvenog koncerta za violinu i orkestar u g molu, koji će kao solista izvesti violinista Sergej Krylov.

Ostali koncerti Festivala predstavit će raznovrstan program solističke muzike za klasičnu gitaru, kamernih ostvarenja, te crnačke duhovne (gospel i spiritual) muzike. Tako će na 26. SVEM-u će nastupiti i naš najbolji gitarist Sanel Redžić, kao i slavni vokalni kvartet „New Swing Quartet“. Eminentni solisti će održati i muzičke radionice za maturante Srednje muzičke škole i studente muzičkih akademij. Radionice Jazz harmonije i Jazz aranžiranja će održati Ranko Rihtman.

Ulaznice za koncerte već su dostupne i mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo, koja je otvorena svakim danom osim nedjelja od 9:00-11:30 i 15:30 – 19:30 sati. 

SVEM 2020 - undefined

Oficijelni vizual: SVEM 2020

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije