Svečano otvoren Austrijski kulturni forum Sarajevo

Fena
Svečano otvoren Austrijski kulturni forum Sarajevo
Foto: Fena / Martin Pammer

Austrijski kulturni forum Sarajevo, koji će kao dio Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini biti platforma za razmjenu između Austrije i Bosne i Hercegovine u oblastima umjetnosti, kulture, znanosti i obrazovanja, zvanično je otvoren večeras na prigodnoj svečanosti u Pozorištu mladih Sarajevo.

Ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer je tim povodom izrazio uvjerenje da će u sklopu inicijativa i projekata kulturnog foruma biti dodatno obogaćena, inače plodonosna saradnja dviju zemalja, na način pokretanja zajedničkih tema i promoviranja univerzalnih civilizacijskih vrijednosti.

Kako je kazao u izjavi za Fenu, temeljni cilj jeste svojevrsna sinteza i prožimanje kultura Republike Austrije i Bosne i Hercegovine, zemalja koje imaju zajedničku prošlost, a što predstavlja ishodište za razvoj svestranih odnosa, te promoviranje tradicionalno snažnih veza, s fokusom na savremene pojave i zbivanja.

Dodao je kako se, između ostalog, radi o novoj platformi za predstavljanje savremene austrijske kulture u BiH, ali i prilici za razmjenu kulturnih i znanstvenih dobara, kao i za daljnje razvijanje veza i unapređenje odnosa, uključujući potencijal koji predstavlja više od 200.000 ljudi iz BiH, koji žive i rade u Austriji.

Na značaj daljnjeg obogaćivanja kulturne saradnje Austrije i Bosne i Hercegovine ukazala je i direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo Sabine Kernthaller, naglašavajući kako su ciljevi ovog foruma - promocija moderne, inovativne i kreativne slike Austrije, uljučujući partnerstvo, saradnju, razmjenu i podršku određenim projektima na kulturnom i znanstvenom nivou.

Pojasnila je kako to podrazumijeva intenziviranje saradnje u oblastima kao što su dizajn, arhitektura, kulturni menadžment..., kao i promociju njemačkog jezika, te svojevrsnu simbiozu između umjetnosti i znanosti, uz fokus na žene i mlade ljude kao nositelje kreativnih potencijala koje treba staviti u funkciju.

Pomoćnica savezne ministrice za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, ambasadorica Teresa Indjein, nadležna za oblast kulture, naglasila je značaj dijaloga kao agensa određenih pozitivnih promjena.

"Područje dijaloga, bilo da je on interkulturalni, međureligijski, ili interdisciplinaran, daje neobično mnogo mogućnosti za njegovo oblikovanje", kazala je ambasadorica Indjein, obraćajući se sudionicima svečane ceremonije u povodu inauguriranja Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

Kazala je, između ostalog, kako nema granica stvaranju kreativnih veza između umjetnosti, nauke, historije, psihologije i tzv. 'ručnog rada diplomatije'.

"U mreži austrijskih vanjskih poslova u oblasti kulture se godišnje, širom svijeta, realizira šest do sedam hiljada projekata. Mnogi od njih su u svom pristupu dijaloški i u fokusu imaju vrijednost odnosa, stvaranje odnosa ili promjenu odnosa", kazala je ambasadorica Indjein.

U okviru bogatog programa otvaranja Autrijskog kulturnog foruma Sarajevo, danas je u poslijepodnevnim satima otvorena izložba "Zastave mira" na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

Riječ je o projektu Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo i Austrijske ambasade, realiziranog u saradnji sa Uredom za promociju kulture austrijske savezne pokrajine Štajerske - Kulturvermittlung Steiermark i Austrijskim kulturnim udruženjem u BiH.

Izložba se sastoji od 24 zastave koje su kreirali učenici iz Štajerske i sarajevske Pete gimnazije, Osnovne škole iz Brčko distrikta BiH, Osnovne škole iz Bosanske Krupe i Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla. Učenici su sami dizajnirali crteže s porukama mira i prijateljstva, koji su izrađeni u obliku zastava.

Istovremeno, u sarajevskoj galeriji „Jelićeva“ otvorena je izložba fotografija "Photo Graz selection II“ na kojoj je prikazan niz od 22 pozicije iz postavke koje dokumentiraju raznolikost fotografske scene u Grazu i Štajerskoj.

Na fotografijama su krajolici, motivi iz prirode i ljudi, kao i tragovi njihove egzistencije, koji svjedoče o stvarnim pričama kao i fiktivnim svjetovima, te o društvu i promjenama u njemu, a sve u svjetlu aktuelnih događaja.

Izložba je realizirana u saradnji sa Uredom za promociju kulture austrijske savezne pokrajine Štajerske - Kulturvermittlung Steiermark i Galerijom "Jelićeva".

Kako je planirano, večeras će u sarajevskom jazzclubu „Jazzbina“ nastupiti bend "Kusimanten", austrijski World Music trio, čija muzika stilski nije ograničena, te čije kompozicije predstavljaju svojevrsno putovanje kroz različite muzičke svjetove - od klasike i kamerne muzike, preko jazza, do različitih folklornih tradicija Zapada i Istoka.

Također, u sklopu otvaranja Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, za sutra je planirano predstavljanje knjige „Hugo von Kutschera“, autora Valerijana Žuje, a radi se o biografiji koja je napisana u povodu 108. godišnjice smrti Hugo von Kutschera, jednog od vodećih službenika i tzv. „Ziviladlatus“ (rukovoditelj civilne administracije) nekadašnje carsko-kraljevske zemaljske vlade u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije