Upoznajte najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Sarajevu

Jasmina Ćebo
Upoznajte najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Sarajevu
Najbolji učenici osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo za svoj uspjeh u školskoj 2015./2016. godini, danas su dobili svoje diplome i zahvalnice od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a i Prosvjetno-pedagoškog zavoda.

Neposredno pred uručivanje nagrada, prisutnima se nakratko obratila direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda Dina Borovina te uručila diplome učenicima s Kantonalnog takmičenja iz engleskog jezika koji su osvojili prva tri mjesta.

Dodijeljeno je 127 diploma najuspješnijim učenicima s Kantonalnog takmičenja realiziranog u školskoj 2015./2016. godini.

„Danas smo uručili 54 diplome učenicima osnovnih škola, 73 diplome učenicima srednjih škola, 33 zahvalnice učenicima koji su ostvarili izuzetne rezultate na međunarodnim takmičenjima, te 15 priznanja odgojno-obrazovnim ustanovama Kantona Sarajevo“, kazala je za novinare Dina Borovina.

Zlatna odličja i prvu nagradu za najbolji projekt iz oblasti ekologije u 2016. godini na prestižnoj Međunarodnoj olimpijadi Golden climate na kojoj je učestvovalo 500 srednjoškolaca iz cijelog svijeta, osvojili su učenici Internacionalne škole Sarajevo Tarik Imamović i Amor Bečić. Svojim projektom “Korištenje biljke u dezinficiranju onečišćenog tla od olova” ukazali su na mogućnost da se poplavljeno zemljište, koje sadrži velike količine olova opasne po ljudski život, može očistiti pomoću jedne biljke. Njihova poruka mladima je da se rad i trud uvijek isplate.

"Potrebno je mnogo rada da bi se uspjelo, po više sati svakog dana. Moja poruka  mladima je da nađu nešto što vole, da se trude i uspjeh neće izostati", kazala je Adisa Bolić, učenica Tursko-bosanskog koledža u Sarajevu koja je osvojila drugo mjesto na kantonalnom takmičenju.

Diplomu je preuzeo je i učenik OŠ Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak  Admir Zatega, državni i kantonalni prvak u informatici koji je kazao je da bi u budućnosti volio biti web programer.

Dina Borovina, Direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS-a, istaknula je da su postignuti rezultati odraz marljivog rada učenika ali i kvalitetnog redovnog nastavnog procesa i  vannastavnih aktivnosti koje se uspješno realiziraju u odgojno-obrazovnim ustanovama Kantona Sarajevo.

Dodjela diploma i zahvalnica održana je u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije