Sve je spremno: Počinje 15. “Mostarska liska”

Radiosarajevo.ba
Sve je spremno: Počinje 15. “Mostarska liska”

U petak, 20. Aprila u 20.00 sati u Narodnom pozorištu Mostar svečano će biti otvoren 15. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”, koji će biti održan do 27. aprila s osam predstava - najboljih komedija, u programu Festivala.

Sve predstave počinju u 20.00 sati u Narodnom pozorištu Mostar.

“Sve je spremno za Festival i pozivamo sve da dođu na 15. Međunarodni festival komedije 'Mostarska liska 2018' s najboljim predstavama komediografskog žanra iz regiona”, naglasili su na juler održanoj konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu Mostar Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar i Nedžad Fejzić, selektor ovogodišnjeg Festivala.

15. “Mostarsku lisku” svečano će otvoriti Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko – neretvanskog kantona, a gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću bit će uručena zahvalnica za kontinuiranu podršku ovom festivalu.

“Mostarska liska je prošla turbulentan period od svog pokretanja, ali s velikim zadovoljstvom možemo reći da festival u posljednje vrijeme iz godine u godinu raste. Selekcija je bila teška: bilo je puno prijavljenih predstava iz nekoliko država, ali kao što svaka šala nije liska tako ni svaka komedija nije za 'Mostarsku lisku'. To je ono po čemu se razlikujemo od drugih festivala komedije i na čemu ćemo i dalje brendirati 'Mostarsku lisku'. U glavnom programu je osam predstava, a s obzirom na mali jubilej – 15 godina postojanja – ove godine imamo i popratni program- glumačku radionicu Zijaha Sokolovića sa glumcima i otvorenu za sve, s besplatnim ulazom za publiku, svojevrsnu 'predstavu' u kojoj ćemo svi naučiti nešto, u subotu i nedjelju, 21. i 22. 04. u 10.30 sati, a nakon svake predstave u partnerstvu s Rock školom Mostar imamo koncerte uživo s polaznicima i prijateljima Rock škole Mostar, gdje ćemo se družiti i sa ansamblima predstava, gostima, prijateljima Festivala... ”, rekao je direktor Festivala Almir Mujkanović.

“Teme predstava u programu su kao da je festival tzv. teške drame – to su teme koje počinju od onoga što zovemo korupcijom, mitom, kulturom sjećanja, nekulturom sjećanja – zaborava..., sve one teme koje ćemo prepoznati čim otvorimo prozor našeg stana, čim otvorimo bilo koji od portala, dnevne novine... i razgovaramo s komšijama u kafani. Trebamo se uvijek podsjetiti da je komedija umjetnost poznatog, ali poznatog u kojem to 'poznato' pokušavamo analitički rastvoriti – da to ne ostane samo na površini u maniri šale, vica, pošalice... pa se poveže tanjušnjom dramaturškom linijom – ovo su komedije koje analitički govore o trenutku u kojem jesmo. Važno je reći i da su u programu tri parizvedbe domaće drame”, rekao je Nedžad Fejzić, teatrolog, i selektor Festivala.

Pokrovitelji “Mostarske liske” su Federalno ministarstvo kulture i sporta i Grad Mostar. Generalni sponzor 15. “Mostarske liske” je BH Telecom, službeno piće Festivala je Sensation.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije