Sutra počinje Pravo Ljudski Film Festival koji donosi 90 filmova

Radiosarajevo.ba
Sutra počinje Pravo Ljudski Film Festival koji donosi 90 filmova
Filmska publika iz BIH već zna da, tradicionalno, Pravo Ljudski Film Festival u Sarajevo dovodi najznačajnije radove koji predstavljaju kulturu dokumentarnog filma i kinematografije ljudskih prava.

Jedanaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održat će se od srijede 9. do ponedjeljka 14. novembra na četiri lokacije u Sarajevu, a prokazat će se 90 filmova.

Ovogodišnji festival preispituje koncept doma i pripadnosti, u vrijeme kada ove dvije kategorije u svojetu gube svoje jasne obrise.  Već na prošlogodišnjem festivalu nagoviještena je ova tema. 

"U programskom smislu, festival pokušava da s jedne strane ostane u okvirima onoga što se očekuje od njega od strane onih koji ga svake godine prate, ali i da dostojno predstavi fluidnost i angažman na filmu koja se ispoljava kako u narativu tako i u produkcijskom smislu", rekla je Kumjana Novakova, umjetnička direktorica Festivala. 

Festival će u srijedu u 20,00 u kinu Meeting Point otvoriti film Selme Doborac, autorice bh. porijekla koja živi i radi u Austriji. Film Those Shocking Shaking Days koji je na ovogodišnjem FID Marsailleu nagrađen s Georges de Beauregard International Prize i dodatnim specijalnim priznanjem, a nakon sarajevske projekcije uslijedit će razgovor s autoricom.

Tradicionalno, Festival se sastoji od takmičarskog dijela - programa Extra Muros, te revijalnih programa -  Re:Versus, Arts & Docs, The Shorst, specijalne projekcije, među kojima i retrospektive autorice Chantal Ackerman.

U sklopu festivala bit će održan i program Zumiraj prava koji je namijenjen mladima i u sklopu kojeg će se takođe prikazati takmičarskli program koji će ocjenjivati žiri srednjoškolaca iz cijele BiH.    

Osim filmova, publika i sudionici festivala imat će priliku pratiti i naučni skup posvećen filmskom obrazovanju u osnovnim i srednjim pkolama, a najavljeno je učešće oko stotinjak pedagoga iz cijele BIH.

Ulaz na sve projekcije je  slobodan na svim festivalskim lokacijama, a to su: Meeting Point, Kriterion. Ars Aevi i galerija Duplex. 

Ideja festivala Pravo Ljudski je da se, pored promoviranja individualnih prava i sloboda, te jednakopravnosti svih segmenata društva, naglašava potreba za javnim dijalogom putem aktivnog uključivanja glasa i svijesti u artikuliranju stavova o društvenim pitanjima i problemima vitalnim za poštivanje ljudskih prava uopće.

Opširnije o programu festivala informirajte se na ovom linku

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije