Sutra počinje Bookstan: Pogledajte program i odaberite događaj za sebe

Radiosarajevo.ba
Sutra počinje Bookstan: Pogledajte program i odaberite događaj za sebe
Bookstan / Naslovna stranica knjige o Susan Sontag

Sutra, u srijedu 28. oktobra 2020. u Sarajevu počinje peti po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan

Prvi događaj održat će se u kinu Meeting Point s početkom u 12 sati. Riječ je o promociji knjige „Što na podu spavaš“ autora Darka Cvijetića čiji je prvi roman „Schndlerov lift“ osvojio važne regionalne književne nagrade i u veoma kratkom periodu oborio sve rekorde čitanosti. U razgovoru s Edinom Salčinovićem autor će predstaviti knjigu koja je svojevrsni nastavak „Schindlerovog lifta“, a Miljenko Jergović posljednjoj knjizi napisao je: „Nakon što je vrlo pomno opisao svijet crvenog nebodera, Cvijetić se odvažio baviti načinom na koji se odlazilo iz kasarni opkoljenog grada. Priča koju je pritom ispričao neočekivana je i strašna. I u njoj opet ništa nije prešućeno. I opet je, kao i prvi put, morala biti ispričana. Ovaj je put čovjek čovjeku brat. Ali više ne u metafori.“

U 13:30 u kinu Meeting Point planirala je promocija zbirke poezije „Bela“ koju će predstaviti autor Goran Samardžić u razgovoru s Dragoslavom Dedovićem. Iza Samardžića je nekoliko veoma uspješnih zbirki, a, kako ističe Dedović, ove pjesme „imaju onu sevdalijsku dubinu, radosno predavanje bolu, a starenje se dočekuje gotovo dječačkim prkosom koji je humorni blizanac straha.

U 15 sati u kinu Meeting Point počet će panel diskusija pod nazivom „Endgame“ u kojoj će učestvovati Julian Borger, Florence Hartman, David S. Rohde i Peter Maas, a događaj će moderirati Chris Keulemans.

Događaj koji će ujedno i zvanično otvoriti Festival je promocija knjige „Sontag: život i djelo“ Benjamina Mosera, ovogodišnjeg dobitnika Pulitzerove nagrade koji se s velikom radošću ponovo vraća u Sarajevo. S početkom u 17 sati, otvaranje će se održati na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta. U razgovoru s Borom Kontićem predstavit će ovaj iznimno zahtjevan izdavački poduhvat, s preko sedam stotina stranica i dva bloka fotografija u tvrdom uvezu, u prevodu Senade Kreso, koji donosi neizbrisiv portret jedne od najvećih intelektualki savremenog svijeta. Odbor Pulitzerove nagrade za 2020. godinu u kategoriji biografija, opisao je knjigu riječima: „Autoritativno konstruirano djelo ispričano s pȃtosom i gracioznošću, koje pored ovisnosti, seksualnih nedoumica i nestalnih entuzijazma, bilježi genijalnost i humanost spisateljice“.

Program Festivala Bookstan 2020 - undefined

Bookstan: Program Festivala Bookstan 2020

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije