Sutra je 100 godina od rođenja Maka Dizdara

Radiosarajevo.ba
Sutra je 100 godina od rođenja Maka Dizdara
/ Mak Dizdar
Nizom manifestacija sutra će biti obilježena 100. godišnjica rođenja velikog bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara.

Obilježavanje 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara odvija se u sklopu projekta Mak Dizdar: prvih stotinu godina, kojeg zajednički provode Fondacija Mak Dizdar, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića, Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Internacionalni univerzitet u Sarajevu.

U 12 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u sklopu događaja pod nazivom Slovo po slovo, zbirka po zbirka bit će predstavljena preuređena biblioteka Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, izložba MAKKAM i konceptualno umjetničko djelo Fragmenti spomenika Maku Dizdaru autora dr. Adisa Fejzića, kao i izložba Mak Dizdar: prvih stotinu godina, koju zajednički potpisuju Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i Fondacija Mak Dizdar.

O značaju misli i djela Maka Dizdara, o prevođenju Makovih stihova u jezik likovne umjetnosti kroz rad Adisa Fejzića i značaju muzejske biblioteke u kontekstu proučavanja bosanskohercegovačke kulturne i historijske baštine će govoriti: prof. dr. Amila Buturović, prof. dr. Lejla Nakaš, direktor Fondacije Mak Dizdar dr. Gorčin Dizdar, direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hasimbegović, kao i predsjednik Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne djelatnosti Armin Omerović.

U 14 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine uz prisustvo autora Amarilda Gutića bit će održana predpremijera dokumentarnog filma Mak, koji će istog dana premijerno biti prikazan na TV-kanalu Al Jazeera Balkans u 17.05 sati.

Kako je rečeno u najavi, “dokumentarni film Mak podsjeća na detalje životnog i pjesničkog puta Mehmedalije Maka Dizdara, od partizanskog ilegalca do poete autentičnog jezika.” Film Mak produkcijski je rad Centra za razvoj medija i analize, u čijem sastavu djeluje on-line magazine Žurnal.

U 20 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine bit će održana svečana akademija i muzički teatar Mak Dizdar: prvih stotinu godina autorice Belme Bešlić-Gál. Prisutnima će se obratiti dr. Gorčin Dizdar, direktor Fondacije Mak Dizdar, prof. dr. Sanjin Kodrić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i g. Bakir Izetbegović. U sklopu muzičkog teatra nastupaju glumci Dženana Džanić i Muhamed Hadžović i muzičari Nataša Mirković i Pippo Corvino, za video projekcije odgovorna je autrijska umjetnica starsky (Julia Zdarsky), dok kostimografiju potpisuje Nermina Varešanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije