Stvaralaštvo Irfana Handukića u monografiji i na retrospektivnoj izložbi

Fena
Stvaralaštvo Irfana Handukića u monografiji i na retrospektivnoj izložbi
Foto: Radiosarajevo.ba / Retrospektivna izložba Irfana Handukića
Retrospektivna izložba iz opusa slikarstva (1972. -1997.) i grafike (1982. - 2017.) Irfana Handukića postavljena je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH, a u povodu 46 godina njegovog umjetničkog rada promovirana je i monografija.

Monografijom je obuhvaćen period od 1972. do 2017. godine, a osim tekstualnog dijela bogata je i fotografijama od kojih su mnoge iz privatnog albuma Irfana Handukića.

Izdavač je Akademija likovnih umjetnosti BiH, a suizdavači Umjetnička galerija BiH, Udruženje likovnih umjetnika BiH i Društvo likovnih i akademskih umjetnika Zenica.

Urednik monografije Siniša Vidaković okarakterizirao je to kao kapitalno djelo, nastalo kao rezultat višegodišnjeg rada. Po njegovim riječima, HandukićG je (svojim djelima) prisutan kako na bh. tako i na umjetničkoj sceni u inozemstvu.

Profesor Ibrahim Krzović večeras se na promociji bavio grafičkim opusom Irfana Handukića, dok se profesor Nevad Kahteran filozofski osvrnuo na njegovo stvaralaštvo.

Slikar i grafičar Irfan Handukić istaknuo je ljubav s kojom pristupa radu, kao i metodologiju u radu. Naglašava da je od početaka imao ambijent u kojem je radio, te mjesto gdje je ostavljao svoja djela. To je, kaže, značajno za umjetnika. Kaže da su neki od njegovih radova bili oštećeni, ali uglavnom je sve sačuvano.

Irfan Handukić rođen je u Bihaću, a živi u Sarajevu i Zenici. Dobitnik je niz nagrada i priznanja. Priredio je mnogo samostalnih izložbi u BiH i inozemstvu, sudjelovao na mnogim internacionalnim izložbama. Objavio je više stručnih teorijskih radova i sudionik je značajnih simpozija i savjetovanja sa autorskim radom.

Raetrospektivna izložba iz opusa Irfana Handukić bit će postavljena do 5. aprila u Umjetničkoj galeriji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije