Stolac i ove godine domaćin Festivala muzike FEMUS

Radiosarajevo.ba
Stolac i ove godine domaćin Festivala muzike FEMUS
FEMUS / Festival muzike FEMUS
Stolac će i ove godine biti grad – domaćin Festivala muzike "FEMUS".

Još jedno ljeto u gradu na Bregavi počinje festivalom radosti i prijateljstva "FEMUS“, praznikom muzike koja se kao i stolački orkestar bori da opstane na ovim našim prostorima.

Organizator festivala je Gradski orkestar Stolac, koji će, kao lučonoša jednog boljeg, prosperitetnijeg i za život poželjnijeg grada ove godine biti domaćin orkestrima iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tokom trajanja festivala će se, pored defilea gradskim ulicama i koncerata održati i tri tematske radionice: Uloge i mogućnosti orkestra u izgradnji mira i zajedništva u zajednici, Muzika spaja i Neverbalna komunikacija.

Ove radionice namijenjene su mladim muzičarima koji sudjeluju na festivalu. U sklopu festivalskog programa učesnicima će biti organiziran i obilazak kulturno historijskih znamenitosti kojim ova avlija sunca obiluje i koji karakterišu Stolac kao muzej pod otvorenim nebom.

"Pošto muzika svojom univerzalnošću spaja i oplemenjuje, ovakve manifestacije su primjer tolerancije, saradnje i afirmacije umjetnosti kao alata koji animira sve pozitivne ljudske vrijednosti, a festival FEMUS je od izuzetnog značaja za sve one koji na bilo koji način u njima sudjeluju,“ rekao je Alen Turković, predsjednik Gradskog orkestra Stolac.

Festival muzike FEMUS održat će se od 29. juna do 2. jula 2018. godine, a organizatori pozivaju sve one koje put zadnjega vikenda šestog mjeseca nanese kroz Stolac da svojim prisustvom daju podršku festivalu radosti i prijateljstva a oni će im zauzvrat ponuditi dobre vibracije i vrhunski događaj.

FEMUS je podržan u okviru projekta koji finansira USAID, a realizuje Međunarodna organizacija za migracije (IOM), koji su ovogodišnji pokrovitelji festivala.

Pogledajte nastup ovog orkestra koji je snimljen nedavno u Mostaru na događaju "Otvoreni predškolski dvosat", u organizaciji Save The Children

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije