SONEMUS: Festival posvećen dizajneru i umjetniku Anuru Hadžiomerspahiću

Radiosarajevo.ba
SONEMUS: Festival posvećen dizajneru i umjetniku Anuru Hadžiomerspahiću
Sonemus Fest / Pozivnica
Udruženje Nove Muzike SONEMUS u partnerstvu sa Muzičkom akademijom u Sarajevu realizira festival savremene umjetničke muzike, SONEMUS FEST 2018, a koji će se održati u Sarajevu od 16. do 21. aprila 2018.

Programski naslov ovogodišnjeg festivala je Icarus.

Kao svi antički mitovi, pripovjest o Ikaru višeznačna je: to je priča o usudu i usudbi, ushićenju i propasti, o valovitom pokretu krila (uz šum što podsjeća na disanje) i perju koje pluta na uzburkanoj površini mora.

Festival je posvećen dugugodišnjem prijatelju i saradniku SONEMUS-a, dizajneru i umjetniku, Anuru Hadžiomerspahiću, čiji let bi prekinut.

U okviru festivala održati će se sljedeći programi:

Koncerti:

U petak, 20. aprila - ICARUS (SONEMUS Ensemble, dir. Gregory Charrette), predstavit će remek-djelo jednog od najznačajnijih kompozitora današnjice, Briana Ferneyhougha: La Chute d’Icare (Petite sérénade de la disparition) što bi u prijevodu značilo Ikarov pad (mala serenada o nestajanju) inspirirano istoimenom slikom Pietera Breugela starijeg; premijerno izvođenje novog djela bh. kompozitora Ališera Sijarića, sul movimento delle ali/ o pokretima krila; Trall za anasambl Britanca Richarda Barretta, te premijeru kompozicije aTHRoÏSMa mladog švicarskog autora Antoinea Facharda.

U subotu, 21. aprila je JUGENDSTIL. Polaznici SONEMUS radionice za instrumentaliste predstavit će kompozicije Pierrea Bouleza, Hanan Hadžajlić, Györgya Kurtága, Oliviera Messiaena, Arnea Nordheima Dine Rešidbegovića, Terrya Rielya i Antona Weberna.

Radionice:

1) SONEMUS Radionica za mlade muzičare, predavači: članovi SONEMUS ansambla i profesorim Muzičke akademije u Sarajevu, 16.-21.04.2018, Muzička akademija u Sarajevu;

2) SONEMUS radionica za mlade kompozitore,

predavači:

18. aprila 2018. - Richard Barrett (UK)

19. aprila 2018 - Ališer Sijarić (BiH)

20. aprila 2018 - Antoine Fachard (CH)

Art Depo Ars Aevi (Centar Skenderija, Dom mladih, Terezija b.b.)

Izložba Anur Hadžiomerspahić - SONEMUS PLAKATI 2001-2017 bit će otovrena do 30. aprila svaki dan od 10 do 18 sati u prostorijama Art Depo Ars Aevi (Centar Skenderija, Dom mladih, Terezija b.b.)

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije