Slavimo različitost: Otvoren Internacionalni teatarski festival MESS

Anadolija
Slavimo različitost: Otvoren Internacionalni teatarski festival MESS
Izvedbom predstave "Slijepi pjesnik", poznate belgijske trupe Needcompany, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica večeras je zvanično otvoren 57. Internacionalni teatarski festival MEES.

Na svečanosti otvaranja festivala prisutnima se obratio direktor MESS-a Nihad Kreševljaković, koji je naglasio kako se ovogodišnjim festivalom slavi različitost.

"Ugušimo li naše različitosti, a na čemu mnogi rade, shvatit ćemo da smo sebe osudili na smrt od dosade. Različitost je smisao svijeta u kome živimo, a potreba da prihvatimo druge je suštinska potreba da shvatimo sami sebe. Ubijanje različitosit svijeta u kome živimo jednako je uništavanju ekosistema planete i apsolutni primjer autodestrukcije", rekao je Kreševljaković, te dodao:

"U ime direkacije festivala MESS pozivam da narednih devet dana slavimo različitost."

U devet festivalskih dana publika će imati priliku pogledati 29 predstava, koje će predstaviti oko 300 umjetnika iz 15 zemalja. Također, u okviru MESS OFF programa će se održati i izložba plakata, promocije knjiga i fotomonografije.

Osim u Zenici, predstave i aktivnosti festivala ljubitelji teatra moći ce pratiti na još 16 lokacija u Sarajevu, Visokom, Konjicu i Mostaru.

U fokusu ovogodišnjeg festival, koji će trajati do 8. oktobra, bit će atipični naratori i naratorke, oni čiji se glasovi rjeđe čuju u društvu. Publici će pripovijedati žene, interseksualne osobe, djeca, izbjeglice te osobe sa tjelesnim poteškoćama.

Internaconalni teatarski i filmski festival MESS osnovan je 1960. godine pod imenom Festival malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije, od čega potiče skraćenica po kojoj je festival i danas prepoznatljiv.

Festival je osnovan na inicijativu Jurislava Korenića, jednog od najistaknutijih teatarskih reditelja sa ovih prostora u 20. stoljeću, i spada u red najstarijih festivala Istočne i Jugoistočne Evrope.

Koncipiran kao smotra jugoslavenskih teatara, svake godine se održavao u Sarajevu i predstavljao jedan od najznačajnijih jugoslovenskih teatarskih događaja sa istančanim ukusom za eksperiment i inovaciju u teatru.

Specifičnost programa festivala činila su gostovanja najzanimljivijih svjetskih eksperimentalnih teatarskih predstava tog vremena, čiji su se autori/ice nedugo zatim etablirali i postali najistaknutiji teatarski umjetnici/e na svijetu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije