Slaven Kulenović i Žiga Brank: Dvojac koji nas vodi u Beethovenov svijet

Radiosarajevo.ba
Slaven Kulenović i Žiga Brank: Dvojac koji nas vodi u Beethovenov svijet
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Slaven Kulenović i Žiga Brank, gosti Sarajevske filharmonije

Dva djela čuvenog velikana bečke klasike na repertoaru su predstojećeg koncerta Sarajevske filharmonije, koji će se održati u četvrtak, 9. novembra u 20.00 

U izvedbi znamenitog Violinskog koncerta u D duru i popularne 7. simfonije Ludwiga van Beethovena, uz Sarajevsku filharmoniju predstavit će se  mladi umjetnici iz Slovenije: violinista Žiga Brank i maestro Slaven Kulenović.  

 U razgovoru za  Radiosarajevo.ba, oni  ne kriju zadovoljstvo što će nastupiti pred sarajevskom publikom. Posebno se to odnosi na dirigenta Kulenovića, s obzirom da će ovaj koncert predstavljati njegov umjetnički povratak "na velika vrata" u rodni grad. Nakon završene Srednje muzičke škole u Sarajevu, upisao je Muzičku akademiju u Ljubljani, gdje je diplomirao klavir kod Dubravke Tomšić, a nakon toga dirigiranje kod profesora Milivoja Šurbeka

Pitamo ga, koliko je za njega kao dirigenta bitno da ima studij klavira:  

"Ne mogu podcrtati koliko je važno  za jednog dirigenta da ima diplomu iz nekog instrumenta. Za mene je to klavir, instrument na kojem se najbolje izražavam.  Dubravka Tomšić je zaslužna za veliki dio moje dirigentske izobrazbe,  njoj sam dužan jer me je naučila šta su to osnove muzike, one stvari bez kojih dirigent ne može. Klavir je za dirigenta, prije svega, orkestar u malom, jer ni jedan drugi instrument ne daje  takve mogućnosti sviranja partitura". 

Obojica muzičara su predavači na Konzervatoriju za muziku i balet u Ljubljani.  Riječ je o instituciji koja je pod svojim krovom objedinila nižu i srednju muzičku i baletnu školu, a učenicima omogućava maksimalne uvjete za napredak. 

"Slovenija je mala i u pravilu sve gravitira ka Ljubljani, tako da talentirani učenici mahom pohađaju Konzervatorij.  Tu je i  đački dom u kojem žive između dva vikenda, a uslovi i načini rada na Konzervatoriju su zaista na nivou. Već godinama svi naši đaci uspješno prolaze prijemne ispite na raznim akademijama", pojašnjava nam Slaven Kulenović. 

Žiga Brank je jedan od profesora čiji učenici postižu zavidne uspjehe. Istovremeno on sam je zapažen kao violinski solista, te kao muzičar u najboljim orkestrima. Pitamo ovog umjetnika na koji način  svoja raznolika violinska iskustva uobličava u pedagoški rad. 

"Trudim se da sve učenike pripremim da budu dobri muzičari,  ne  samo  da su samo vrsni instrumentalisti nego da imaju široko poznavanje muzike - teoretski, harmonijski, stilski... Pohađanje konzervatorija im omogućava i svojevrsnu "zatvorenu sredinu" koja je prilično konkurentna, tako da imaju i dodatnu motivaciju da ulože maksimum  truda.  U toj fazi srednje škole za njih je najvažnije da dostignu visok nivo u tehničkom smislu, jer su prijemni ispiti iz godine u godinu sve teži.  Istovremeno opažamo da su srednjoškolci sve spremniji da se uhvate u koštac s time, te da su, za svoje godine, veoma ozbiljni. Uživanje je raditi s njima upravo zbog te ozbiljnosti i motiviranosti", kaže ovaj violinista. 

Pitamo šta za karijeru jednog soliste znače snimanja za albume i radio, s obzirom da  se može pohvaliti velikim brojem snimaka.

"Imao sam sreću da sam studirao kod zaista značajnih profesora. Nakon studija, kada ostanete bez vođenja  nekog pedagoga, snimanja su mi otvorila mnoga vrata. CD-i su važni za nas, ne zbog eventualne prodaje i zarade, već iz razloga što je to jedan umjetnički proizvod,  audio zapis jednog perioda u karijeri umjetnika. Muziku sušamo i upravo iz tog razloga važno je da mi muzičari imamo  iskustva audio snimanja.  A pored toga, kada čujete sebe na snimku, mnogo toga možete zaključiti, popraviti i raditi na sopstvenom napretku".  

Dolazak u Sarajevo mnogo im znači: 

"Moja je želja odavno bila  da nastupim kao dirigent u rodnom gradu i presretan sam da je došlo do ovog koncerta. To je za mene praznik muzike.  U dogovoru sa Sarajevskom filharmonijom predložio sam da kao solista  nastupi Žiga, ne samo zato što je vrstan glazbenik, već i moj prijatelj. Zajedno smo odabrali repertoar", kaže Slaven Kulenović.

Za izbor Violinskog koncerta Ludwiga van Beethovena solista kaže da je to bila njegova želja,.

"Beethoven je posljednji klasik i prvi romantik. Čini mi se da je to jedinstvena kombinacija, a njegov jedini koncert za violinu i orkestar je istvoremeno veoma jednostavan ali i zahtjevan u intelektualnom i izvođačkom smislu. Čini mi se da njegova muzika sadržava sve što život donosi, puna je sadržaja. Zato sam izabrao to djelo", kaže violinista Brank.

Obojica izražavaju pozitivna iskustva nakon prvih proba sa Sarajevskom filharmonijom, hvaleći posvećenost i energiju koja vlada u ovom orkestru. 

A kako to zvuči na sceni, možete čuti u četvertak 9. novembra s početkom u 20,00 u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Rezervacija ulaznica moguća je na reservation@saph.ba 

 

 

Slaven Kulenović je trenutno jedan od vodećih mlađih dirigenata u Sloveniji.  Studirao je klavir u klasi prof. Dubravke Tomšić Srebotnjak na muzičkoj Akademiji u Ljubljani i diplomirao s najvećim ocjenama. U proteklim godinama umjetničkog rada dirigirao je brojnim orkestrima među kojima su i Simfonijski orkestar RTV Slovenije; Slovenska nacionalna Opera i balet Ljubljana; Simfonijski orkestar rumunskog Radija; Orkestar MIO 2012; Orkestar Akademije Branimir Slokar; Kamerni gudački orkestar Akademije za glasbo Ljubljana; Simfonijski orkestar Akademije za glasbo Ljubljana; Simfonijski orkestar Konzervatorija za muziku i balet Ljubljana; Simfonijski orkestar Domžale-Kamnik. U ovoj sezoni očekuju ga angažmani sa Slovenskom filharmonijom, Slovenskom nacionalnom operom i baletom Maribor i Simfonijskim orkestrom iz Cadaquesa.

Violinista Žiga Brank djeluje kao solista i profesor na Muzičkom i baletnom konzervatoriju u Ljubljani. Predavao je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, bio je koncertmajstor Simfonijskog orkestra Slovenskog narodnog kazališta (SNG) Maribor i član Slovenske filharmonije. Kao solista, doživljavao je uspjehe širom Evrope (Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Njemačka, Holandija, Švicarska, Belgija i Irska, a sada će prvi put svirati u Bosni i Hercegovini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije