Slađi dio SFF-a: Simpatični žiri Dječijeg i omladinskog programa

L. K.
Slađi dio SFF-a: Simpatični žiri Dječijeg i omladinskog programa
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sajra Kustura

Ove godine u žiriju Sarajevo Film Festivala je mnogo uvaženih i slavnih osoba iz svijeta filma. No ima jedan žiri na ovogodišnjem festivalu koji nije ništa manje bitan od njih - to je simpatični žiri Dječijeg programa i Teen arene, mali ljubitelji filma koji pažljivo prate svaki film njihovog programa i daju svoj osvrt i ocjenu.

Razgovarali smo s mladom koordinatoricom Dječijeg i omladinskog programa SFF-a Ajlom Tucaković koja kaže da se odabir mladog žirija radi svake godine u sklopu Festivala.

Za Radiosarajevo.ba koordinatorica Tucaković kaže da je ovo prava prilika za mlade koji uživaju u gledanju filmova i koji žele svoj raspust učiniti zanimljivijim. Dovoljno je bilo da pošalju kratku kritiku filma po njihovom izboru i motivacijsko pismo. Vrijedni tim SFF-a je pregledao svaku prijavu i brižljivo odabrao žiri.

"Omladinski žiri 24. Sarajevo Film Festivala ima zadatak pregledati sve filmove u okviru Dječijeg i teen programa i ocijeniti onaj najbolji", navodi Tucaković.

 Ajla Tucaković - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba /  Ajla Tucaković

Razgovarali smo i s dvoje mladih učesnika ovogodišnjeg žirija koji ne kriju oduševljenje što su dio SFF-a.

Nasmijana pričalica Sajra Kustura (14) iz Sarajeva je u žiriju Dječijeg programa, a za Radiosarajevo.ba navodi da je bila oduševljena kada je čula da je odabrana:

„Već dugo godina pratim program SFF-a i moja želja već odavno je bila da budem dio ovoga, da doprinosim Festivalu, da budem uključena na neki način. Čim sam vidjela da se mogu prijaviti, sa zadovoljstvom sam ispunila prijavu. Ovo je bila jedna velika prilika i čast za mene."

 Sajra Kustura  - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba / Sajra Kustura

Veliki ljubitelj filmova Haris Softić (16) je u žiriju Teen Arene, a ni on ne krije zadovoljstvo što je dio SFF-a:

„Prvi put učestvujem u Festivalu kao žiri, a saznao sam da se mogu prijaviti preko socijalnih mreža. Veliki sam ljubitelj filmova, a poslao sam kritiku bh. filma Hiljadarka. Inače sam veliki ljubitelj horora i domaćih filmova.“

Biti žiri je jako dobar osjećaj, kaže Haris navodeći da mu neki filmovi i nisu baš nešto posebno, no ima i onih koji su odlični:

„Najviše mi se do sada svidio film Jastučić sa iglama, koji ima neku svoju magiju. Mogu ga, pored tinejdžera, pogledati i stariji, mislim da bi im se svidio.“

Sajri su se do sada najviše svidjeli filmovi Adam i Old boys jer su najviše ostavili utjecaja na nju.

„Posebni su mi ti filmovi zbog emocija koje su ostavili na mene, i koji su od samog početka do kraja držali napetost. Film je dobar, po meni, onoliko koliko se emocije osjete u njemu. Važna je pouka koju izvlačimo iz filma, jer ako ne naučim nešto iz njega i ne osjetim emociju, to nije dobar film za mene, pa makar dobio najvažnije nagrade“, govori vesela Sajra koja napominje da voli domaće filmove, akcije i drame.

Sajra i Haris navode da su upoznali jako puno novih drugara koji dijele istu ljubav – ljubav prema filmu, da su počastvovani učešćem na SFF-u i navode da će se definitivno priključiti ovoj odličnoj atmosferi i iduće godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije