Skulptorica izuzetnog umijeća: Izložba "Kolaži i asamblaži" Lejle Ćehajić

Radiosarajevo.ba
Skulptorica izuzetnog umijeća: Izložba "Kolaži i asamblaži" Lejle Ćehajić
Foto: Haris Čalkić / Lejla Ćehajić
Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono poziva na otvaranje izložbe pod nazivom "Kolaži i asamblaži" skulptorice Lejle Ćehajić.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 23. aprila u galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) u 21 sat.

Lejla Ćehajić, skulptorica izuzetnog umijeća i nesvakidašnjeg smisla za humor koji je itekako prisutan u njenim djelima, u Zvonu će predstaviti Kolaže i asamblaže, opus radova nastalih u različitim periodima.

Ovoga puta u Zvonu će vas dočekati skulpture nastale kombinovanjem različitih materijala i predmeta, asamblaži, kutije s neobičnim predmetima koji kako autorica kaže čine "zbirku tričarija" nastalu od odbačenih ili izgubljenih objekata pronađenih u "sretnim slučajnostima".

Figurice, igračke i zaboravljene fotografije koje su čekale da se sretnu tvore novu postavku Lejle Ćehajić i izložbu pretvaraju u igru i posebno vizuelno iskustvo.

U nekim radovima pronaći ćemo alegoriju, simboliku ili pomenuti, nezaobilazni humor. U nekima se, kako autorica kaže nalazi samo "privlačnost sasvim izgubljenog značenja".

Izgubljeni a potom pronađeni i spojeni, ovi predmeti čine male svjetove u kojima su i sami manje izgubljeni i besmisleni.

Nova izložba Lejle Ćehajić postavljena u Zvonu bit će još jedna potvrda da umjetnost od uobičajenog stvara čudesno, a da banalnost prožeta značenjem stvara poeziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije