SFF i Grad dogovorili: Umjesto crvenog tepiha ove godine - bosanski ćilim!

S. H.
SFF i Grad dogovorili: Umjesto crvenog tepiha ove godine - bosanski ćilim!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Skaka i Purivatra

Konferencija za medije u povodu novih projekata i saradnje Grada Sarajeva i 25. Sarajevo Film Festivala održana je danas u Sarajevu.

Direktor festivala Mirsad Purivatra je rekao da ima lijepu vijest, te je pojasnio inicijativu koja je pokrenuta prošle godine.

Naime, Purivatra je govorio kako SFF ima značajan utjecaj za promociju grada, pa su se za 25. izdanje odlučili za jedinstven crveni tepih kakvog nema u svijetu, čije je idejno rješenje nastao u saradnji sa Gradom Sarajevom.

Radi se o tradicionalnom bosanskom ćilimu, koji je danas predstavljen javnosti.

"Vjerujem da ćemo biti ponosni na ovaj bosanski ćilim sa kojeg će otići puno lijepih slika u svijet", rekao je gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka navodeći koliko je važno čuvati bh. tradiciju.

Skaka je rekao da vjeruje da će ovaj ćilim biti lijep poklon svim gostima SFF-a.

Bosanski ćilim je posebna vrsta ćilima, većinom orijentalnog izgleda koji predstavlja važnu kulturnu vrijednost Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih naroda u Bosni i Hercegovini. Najobičniji bosanski ćilimi crvene su pozadine i posjeduju raznovrsne ornamente po sebi, sa bogato ukrašenim krajevima.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival održat će se od 16. do 23. augusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije