Juventafest ugostit će oko 150 mladih teatarskih stvaralaca iz BiH i regije

J. Ć.
Juventafest ugostit će oko 150 mladih teatarskih stvaralaca iz BiH i regije
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Šesti internacionalni festival Juventafest

Šesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji će se održati u Sarajevu od 13. do 17. septembra 2018. godine, ugostit će skoro 150 mladih teatarskih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Češke. 

Predstava "San ljetne noći" otvara Juventafest

Kako je na konferenciji za medije, održanoj u Centru za kulturu u Sarajevu, istaknula direktorica Festivala Jasna Diklić, za organizaciju ovog zahtjevnog događaja zadužena je grupa entuzijasta koja je šestu godinu zaredom i pokretačka snaga Juventafesta.

"Možda bi bilo najbolje citirati mladog učesnika Juventafesta koji je napisao: 'Želio bih da kažem da je Juventafest primjer pozitivne priče, priče koja omogućava mladima da osjete pozorišnu umjetnost, da im ponudi smisao i učini ih boljim ljudima. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način inicirali i pustili u život Juventafest.

Ovo su pravi razlozi zašto je ovakav festival potreban. Osim toga, Juventafest je jedinstven po svom konceptu. Naime, svi učesnici su svih pet dana Festivala u Sarajevu, prate program, pohađaju razne radionice i druže se. Sklapaju prijateljstva i ništa im nije važnije od umjetnosti i kreativnosti", istaknula je Diklić.

Ovogodišnji festival počinje svečanim otvaranjem u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19 sati, nakon čega će uslijediti mjuzikl San ljetne noći mariborske Druge gimnazije, a koji će na jednoj od najljepših scena u BiH izvesti čak 50 srednjoškolaca. 

Za odabir najboljih izvedbi u regionu i šire pobrinula se selektorica Asja Krsmanović.

Na adresu Juventafesta pristigli su deseci prijava iz cijele Europe i nije bilo lako izdvojiti one najbolje. 

"Odlučili smo se za šest predstava koje su potpuno različite u odabiru tema, stilu, estetici, ali i pristupu rada dramskih pedagoga s grupama. Prije svega, cilj ovog festivala je da grupe koje se na različite načine uspješno bave teatrom, razmijene iskustva te da se znanja, kako učesnika tako i dramskih pedagoga koji s njima rade, nadograde i prenesu kroz gledanje predstava i razgovor. Pored toga, i domaća publika moći će da vidi šest odličnih predstava, da se druži s učesnicima i kroz predstave uđe s njima u dijalog o stvarima koje ih provociraju i o njihovoj viziji svijeta u kojem žive i stvaraju. Juventa je festival koji rade mladi za mlade i njegova vrijednost leži upravo u tome – da su svi dobrodošli, kao učesnici ili publika", naglasila je Krsmanović. 

Vizualni identitet Juventafesta "Mi smo Juventa", autorski je rad Ismara Žalice, studenta Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i obuhvata energiju petodnevnog Juventafesta - snagu mladih.

"Uz slogan Mi smo ovdje, Mi smo sada koji je ujedno definicija teatra, uspjeli smo to sklopiti uz mentorstvo profesora Bojana Hadžihalilovića i asistenta Sandre Drinovca, u jednu cijelu priču. Tako da vizual je ono što jeste Juventafest, a to je snaga mladih", pojasnio je Žalica. 

Šesto izdanje Juventafesta zatvorit će gostujući glumci teatra Gimnazijalac iz Srbije, s predstavom Sve je u redu, nakon čega će stručni žiri, koji čine Emina Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović, proglasiti dobitnika Grand Prixa za najbolju predstavu te dodijeliti Specijalnu nagradu.

Osim što Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva te doprinosi stvaranju nove teatarske publike, posvećuje i posebnu pažnju edukaciji učenika i njihovih nastavnika o dramskoj umjetnosti.

Tako će i ove godine biti realizirana jedinstvena radionica za nastavnike koji u srednjim školama vode dramske sekcije. U sklopu ove radionice, voditelji dramskih grupa i sekcija iz srednjih škola imaju priliku proširiti svoja znanja o dramskoj i scenskoj pedagogiji, scenskoj umjetnosti kao mediju te elementima, tehnikama i sistemima scenskog izražavanja.

Također, Juventafest će u saradnji s timom TV serijala Perspektiva realizirati još jednu zanimljivu radionicu koja će biti namijenjena mladim aktivistima. Oni će kroz niz radionica i okruglih stolova pokušati aktivirati druge mlade i poboljšati svoje lokalne zajednice. 

Treba napomenuti da su sve predstave Juventafest besplatne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije