Šest razloga da pogledate prvu bh. herojsku operu Zmaj od Bosne

Radiosarajevo.ba
Šest razloga da pogledate prvu bh. herojsku operu Zmaj od Bosne
Radiosarajevo.ba / Denis Isaković u glavnoj ulozi
Prva bh. herojska opera premijerno je izvedena 14. decembra, a reakcije su bile nepodijeljene: reprezentativna i respektabilna predstava koja zaslužuje dug repertoarski život i status prepoznatljivog znaka Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Riječ je o domaćoj operi Zmaj od Bosne, remek-djelu kompozitora Asima Horozića, na libreto Nijaza Alispahića i u režiji Ozrena Prohića

S obzirom na ogroman izvođački aparat i zahtjevnu produkciju, zaista su posebne prilike kada operu Zmaj od Bosne možemo vidjeti na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Mnogo je razloga da se te večeri nađete u publici Narodnog pozorišta u Sarajevu, a mi vam navodimo šest najvažnijih:  

Kupujmo domaće

Ovo je u potpunosti domaće umjetničko djelo, u čijem su nastajanju sudjelovali neki od trenutno najvećih talenata Bosne i Hercegovine na polju muzičkog stvaralaštva i operne umjetnosti. Ovo je ukupno sedma bh. opera u historiji naše muzike, a njen autor Asim Horozić publici je poznat i po svojoj Hasanaginici. Opera je bazirana temi  i ličnostima koji imaju važno mjesto u historiji Bosne i Hercegovine.  

Izvrsna pjevačka ekipa na čelu s Denisom Isakovićem u ulozi Huseina kapetana Gradaščevića

Plejada solista Narodnog pozorišta u Sarajevu izrasla je u umjetnički tim koji je u stanju iznijeti najkompliciranije zadatke. Melisa Hajrulahović, Vedrana Šimić, Leonardo Šarić, Amir Saračević, Marko Kalajanović Denis Isaković nastupit će u subotnjoj podjeli. 

Preko 150 ljudi na sceni

U operi sudjeluju Hor Opere, Sarajevska filharmonija i Balet. Ako kažemo da je riječ o pravom spektaklu, nećemo pogriješiti  

Dobre recenzije nakon praizvedbe

Ovacije za autorski tim i izvođače, te nepodijeljene pohvale kritike, potvrda su kvaliteta Zmaja od Bosne. 

Muzika: inspirirana sevdahom a istovremeno je savremena

U muzici Asima Horozića prepoznat ćete motive naše tradicije, ali će vas zaintrigirati svojim savremenim slogom. Velika orkestracija i impresivni horski dijelovi isprepliću se sa solo dionicama u kojima glavni pjevači iskazuju svoje puno umijeće. 

Narodno pozorište je idealno mjesto da provedete subotu navečer

Hram kulture, kuća na obali, u svim svojim izdanjima nudi toplinu, eleganciju i oplemenjuje dušu. Nalazi se u centru grada, a u blizini je velik broj ugostiteljskih objekata gdje, nakon predstave, s društvom možete podijeliti utiske.

Uživajte!  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije