Seminar u Sarajevu: "Identitet, integracija i asimilacija Jevreja u BiH"

Radiosarajevo.ba
Seminar u Sarajevu: "Identitet, integracija i asimilacija Jevreja u BiH"
Jevrejska opština u Sarajevu i Konrad Adenauer Stiftung pozivaju vas na seminar "Identitet, integracija i asimilacija Jevreja u Bosni i Hercegovini" koji će se održati u subotu, 28. oktobra u Jevrejskoj opštini u Sarajevu, s početkom u devet sati.

Predavači na seminaru će biti: mr. David Kamhi, profesor Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u penziji, Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH
Boris Kožjemjakin, predsjednik JO Sarajevo i mr.sc. Elma Softić-Kaunitz, generalni sekretar JO Sarajevo.

Etnički homogene države su rijetkost u Evropi, a države sa prostora Jugoistočne Evrope se posebno ističu po broju nacionalnih manjina. 

Bosnu i Hercegovinu krase mnoge specifičnosti – one koje možemo smatrati dobrim, ali i one koje su u suvremenom demokratskom svijetu zastarjeli i davno prevaziđeni koncepti koji promoviraju neravnopravnost među ljudima kao što je Ustavom Bosne i Hercegovine proklamovana neravnopravnost između većinskih, konstitutivnih naroda i manjinskih grupa – tzv. ostalih.

Seminar je posvećen činjenici da se manjinski narodi u BiH danas nalaze pred izazovom da biraju između borbe za integraciju u društvo kao ravnopravni građani sa svim posebnostima svojih manjinskih identiteta ili da se prepuste asimilaciji koja će ih u ne tako dalekoj budućnosti izbrisati sa demografske karte Bosne i Hercegovine.

Problem identiteta, integracije i/ili asimilacije manjina biće predstavljen na primjeru jevrejske nacionalne manjine u BiH. Od dolaska na prostore jugoistočnog regiona prije nešto više od 450 godina, Jevreji su sve svoje snage usmjerili ka integraciji u postojeće društvo njegujući sopstvenu posebnost i identitet. U današnje vrijeme pitanje integracije sve evidentije postaje borba protiv asimilacije.

Seminar je namijenjen studentima fakulteta društvenog i humanističkog usmjerenja, ali i ostalim zainteresiranim građanima bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu opredijeljenost. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije