U Narodno pozorište Sarajevo stižu plesači iz Istanbula i New Yorka

Radiosarajevo.ba
U Narodno pozorište Sarajevo stižu plesači iz Istanbula i New Yorka
/ Plesači iz Turske
Narodno pozorište u Sarajevu poziva vas na dvije vrhunske predstve savremenog plesa koje će se održati u sklopu Festivala Sarajevska zima 2017. – Silk road art

U petak, 10 . februara  2017. godine u 20:00 sati bit će izveden performans kompanije Janis Brenner pod nazivom “One you are not a stranger”.

Kompanija Janis Brenner će predstaviti tri djela: Jedan je svjetska premijera 'Once you are not stranger', inspiriran  posjetom Sarajevu gđe Brenner 2016. godine, a sa originalnim muzikom američke kompozitorice rođene u Sarajevu Svjetlane Bukvich

Ova svjetska premijera  ukazuje na ideju empatije i "različitosti" u današnjem sve rasutijem svijetu: koliko nam treba da vidimo jedni druge? Video instalaciju je dizajnirala slovenska umjetnica Eva Petrić a scenogarfija je sačinjena od  tkanine iz više od 20 zemalja širom svijeta predstavljajući porodičnu istorije i mjesta porijekla američkog plesača.

Pored ove predstave , kompanija će se predstaviti i kroz predstavu 'Work, Found, Lost, Found' koja uključuje i baletne igrače ansambla baleta Narodnog pozorišta u posljednjem dijelu, a to su  Ana Kuzmanović, Albina Huskić, Zulejha Kečo, Admir Kalkan i Til Cmanćanin. Program će se završiti sa svjetskim poznatom predstavom Vocal Suite from Song From the Hill na muziku legendarne Meredith Monk.

Predstavu ”Travelogue” koju Izvodi Modern Dance Theatre Istanbul (MDTist) , državne opere i baleta iz Turske, možete pogledati u Narodnom pozorištu Sarajevo 17. februara  2017. u 20:00 sati. Koreografiju potpisuje Beyhan Murphy iz Istanbula.

Predstava je inspirisana zapisima Evlije Ćelebije - kroz putovanje savremenog plesa koji se publici nudi na višedimenzionalnom putovanju kako prošlosti i sadašnjosti, kroz istraživanje unutrašnjih i vanjskih svjetova, uz upotrebu savremenih pokreta, književnosti i filma. 

Ne propustite ova dva značajna plesna događaja na velikoj pozorišnoj sceni u Sarajevu!  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije