Save the Children predstavio slikovnicu "Iste smo ljubavi ti i ja"

Elma Behram
Save the Children predstavio slikovnicu "Iste smo ljubavi ti i ja"
Radiosarajevo.ba / Promocija slikovnice "Iste smo ljubavi ti i ja"
Ako si jači brani slabijeg. Ako imaš veće sposobnosti pomozi onom ko ima umanjene sposobnosti i ako si u većini pomozi manjini.

To su poruke namijenjene djeci koje se nalaze u slikovnici "Oste smo ljubavi ti i je". 

Ovo važno izdanje objavio je Save the Children, a promocija je održana danas, povodom Dana djeteta, u Centru za mlade Novo Sarajevo.

Save the Children je za potrebe izrade ove knjige sklopio partnerstvo sa tri bh. spisateljice: Ferida Duraković, Sonja Jurić i Tanja Stupar-Trifunović, koje su autorice priča.

"Knjiga je štampana u dvije hiljade primjeraka i podijeljene u vrtićima,  na izvoru naših potreba da pomognemo drugima", rekla je u izjavi za Radiosarajevo.ba Ferida Duraković i pojasnila:

"Ta komlikovana riječ inkluzija treba objašnjenje upravo u vidu ove slikovnice. Ove priče pokazuju odraslima šta je inkluzija, a djeci šta je prijateljstvo i šta je čestit i pošten odnos među djecom. Inkluzija je odnos odnos u kojem se gradi međusobno razumijevanje. Ako si jači brani slabijeg. Ako imaš veće sposobnosti pomozi onom ko ima umanjene sposobnosti i ako si u većini pomozi manjini."

Knjiga za djecu „Iste smo ljubavi ti i ja“ donosi šest priča o djeci koja su isključena iz normalnih društvenih tokova zbog svojih posebnosti – teškoća u razvoju, pripadnosti manjinskim grupama, porodične situacije, ali i ličnih osjećanja. Ove priče nam govore o važnosti prihvatanja drugih i drugačijih, o pozitivnim učincima kada prigrlimo razlike kao naše bogatstvo, a ne kao smetnje.

"Namjera nam je upravo da ove priče koje su radile naše tri autorice učinimo dostupnim što većem broju djece te da skrenemo pažnju djeci na drugačiju djecu, kako bi kroz ove priče prepoznali i shvatili da oni sami mogu biti podrška. Sve to kako bi i ta drugacija djeca mogla ravnopravno da učestvuju u redovnim školskim i vanškolskim aktivnostima", kazao je za Radiosarajevo.ba predstavnik organizacije Save the Children Ahmed Pjano. 

On naglašava da je promocija ranog rasta i razvoja je jako bitna, pogotovo u BiH gdje je još uvijek jako mali broj djece obuhvaćen predškolskim programom.

"Imamo dijelove BiH gdje se obavezni predskolski program i ne realizira. Naša namjera i jeste da sa jednog drugog aspekta i sa druge strane posmatramo i razgovaramo o djeci koja su na srecu ili nesreću drugačija od većine djece", kazao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije