Sav humor, užas, svjetlo i tama priča koje nam pričaju zidovi naših gradova

Fena
Sav humor, užas, svjetlo i tama priča koje nam pričaju zidovi naših gradova
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Multimedijalna izložba „Uspon i pad“

Multimedijalna izložba „Uspon i pad“ (Rise and Fall / Ascesa e Caduta) zajednički je fotografski projekat italijanskog umjetnika Matea Ceschia i Jima Marshalla koji predstavlja dijalog između dva različita konteksta i umjetnika, održavajući sav humor, užas, svjetlo i tamu priča koje nam pričaju zidovi naših gradova.

Izložba „Uspon i pad“, koja je otvorena večeras u  Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, organizirana je u okviru Međunarodne ljetne škole „Promišljanje kulture tolerancije“.

Na otvaranju izložbe prisutnima se obratio ambasador Italije u BiH Nicola Minasi koje je novinarima kazao da ovom izložbom otvaraju sezonu Italijanske kulture u Sarajevu.

Po njegovim  riječima, izložba je organizirana u sklopu ljetne škole „Promišljanje kulture tolerancije“ koju zajedno organiziraju Univerzitet u Milanu, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet „Džemal Bijedić“ i Sveučilište iz Mostara, uz podršku Ambasade Italije u BiH i Info centra Evropske unije u BiH.

Dodao je da izložba pokazuje umjetnički rad Matea Ceschia i Jima Marshalla.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilnodruštvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Gianluca Vannini je kazao da je ova izložba jedan od tri događaja koji će biti predstavljeni ove sedmice u okviru obilježavanja 30. godišnjice od pada Berlinskog zida.

"Kao što znamo, pad Berlinskog zida označio je kraj podjelama u Evropi, on je označio ujedinjenje Njemačke kao i ujedinjenje Evrope. Nakon pada Berlinskog zida EU je krenula u svoje proširenje, primila je mnogo novih zemalja članica u međuvremenu, a ja želim ovom prilikom naglasiti da zapadni Balkan, a posebno Bosna i Hercegovina u svakom slučaju pripadaju Evropi", istaknuo je Vannini.      

Jedan od autora fotografija Mateo Ceschi je kazao da je ova izložba potekla od ideje profesorice Tanje Sekulić, koja je pozvala njega i Jima Marshalla, koje je postao i njegov prijatelj, da urade nešto na temu zida.

"Za mene je ovo bio veliki izazov, jer ja do sada nikada nisam razmišljao o zidu kao nekoj prepreci. Kada fotografišem po ulicama, uvijek posmatram zidove i tražim neke zanimljive elemente - grafite, natpise, oštećenja, posmatram ljude koji su oko zidova", naveo je Ceschi.

Kaže da je ovo bio jedan divan izazov, te da je proveo sjajno vrijeme sarađujući sa  Jimom Marshallom.

"Ovo mi je dalo priliku da se ponovno vratim u Sarajevo, jer moram priznati da sam ja zaljubljenik u Sarajevo",kazao je Ceschi novinarima prije otvaranja izložbe. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije