Sarajlije uživale u nezaboravnoj muzičkoj izvedbi ansambla "Corone"

Radiosarajevo.ba
Sarajlije uživale u nezaboravnoj muzičkoj izvedbi ansambla "Corone"
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sarajlije uživale u nezaboravnoj muzičkoj izvedbi ansambla "Corone"

Program jubilarnog 25. SVEM-a večeras je nastavljen koncertom ženskog vokalnog ansambla "Corona" u crkvi sv. Josipa na Marijin-Dvoru.

Ženski vokalni ansambl Corona u okviru festivala Sarajevske večeri muzike donio je Sarajlijama još jedno nezaboravno muzičko iskustvo, i ovaj put u znaku tradicionalne muzike Balkana, interpretirane na autentičan način kroz pregršt inovativnih aranžmana.

U zadatom muzičkom okviru u fokusu našle su se i obrade sefardskih pjesama kojim je ansambl obogatio okosnicu vlastitog tradicionalnog programa.

Ženski vokalni ansambl Corona osnovan je augusta 1992. godine Slobodan Dodo Kovačević, kao sekciju Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu - Seljo. Ansambl je tada nosio ime Sarajevske pahulje, po simbolu XIV. Zimskih olimpijskih igara.

Tokom agresije na BiH održale su više od 80 koncerata za djecu opkoljenog Sarajeva.

Na svojim putovanjima u Hrvatskoj (1997, 1998), Tunisu (1998), Njemačkoj (1997, 2002), Austriji (2002), Francuskoj (2003, 2015), Srbiji (2006), Crnoj Gori (2014, 2015),  Italiji (1997, 2013), Poljskoj (2016), Švicarskoj (2017) ansambl je privlačio pažnju svojim višeglasnim pjevanjem a capella pri izvedbi savremenih obrada tradicionalnih pjesama sa prostora Balkana.

Godine 2006. na međunarodnom takmičenju horova Zlatna vila u Prijedoru (BiH) Corone su osvojile nagradu za najbolje izvođenje djela starog majstora, a na međunarodnom takmičenju horova Seghizzi u Goriziji (Italija) 2013. godine, gdje su se takmičile u pet kategorija, osvojile su tri bronzane i jednu zlatnu medalju. Njihov prvi album pod nazivom Corona u januaru 2019. godine objavila je izdavačka kuća Gramofon.

Ansambl od 1997. godine vodi Tijana Vignjević, akademska dirigentica, a prethodili su joj Slobodan Dodo Kovačević, osnivač ansambla i Dunja Gelineo, nekadašnja članica ansambla.

Članice ansambla Corona danas su: Darja Softić-Kadenić, Ajla Smajlović, Dunja Kazić, Vanesa Poturović, Adelita Kadić, Anida Isanović i Tijana Vignjević.

Sutra će na 25. SVEM-u biti održan i posljednji koncert Gioachina Rossinija: Stabar Mater sa početkom u 20, u crkvi sv. Josipa na Marijin-Dvoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije