Sarajevski Don Quijote: Osebujna kombinacija umjetnosti plesa i drame

V.A.Z.
Sarajevski Don Quijote: Osebujna kombinacija umjetnosti plesa i drame
/ Tamara Ljubičić; Foto: nps.ba
U godini kada svijet obilježava 400 godina smrti Muquela Cervantesa, Balet narodnog pozorišta u Sarajevu predstavlja uprizorenje najpoznatijeg djela ovog španskog pisca - Don Quijote.

Za devetu premijeru u ovoj sezoni, a treću baletnu, 'Kuća na obali' uložila je posebne napore kroz angažman dvojice značajnih umjetnika - koreografa Ronalda Savkovića i dramaturga Darka Lukića.

"Ovo je premijera na koju sam veoma ponosni, s obzirom da se radi o jubileju Miguela de Cervantesa. Predstava na osobit način spaja dramu i ples. S obzirom da je ovo djelo obavezan dio školskih lektira, očekujemo da će mlada generacija sa zanimanjem dolaziti u pozorište kako bi vidjela ovu temu prikazanu na jedan drugi način", rekla je v.d. direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu Marjela Margeta Hašimbegović

Posebnost Savkovićevog i Lukićevog Quijotea je uvođenje glumaca u baletnu predstavu. 

"Kombinacija spajanja knjige sa baletom je u početku izgledala nemoguće. Darko je pronašao način da rastereti balet praznog hoda, tako da će predstava biti brza, jasna i neće biti dosadna. Želio sam prikazati tu slobodu koju je imao Don Quijot. To je klasična tema, stoga balet u Sarajevu dobija jednu klasičnu baletnu predstavu, ali koja ima posebnu estetiku. Čini mi se da smo spajanjem plesača i glumaca pronašli neki svoj donkihotizam", kaže Savković. 

Ovom suradnjom zadovoljan  je i glumac Slaven Vidak, koji će odgrati glavnu rolu vitteza lutalice Don Quijotea.

"Mislim da su Savković i Vidak uspjeli pronaći formu radi koje će mnogi doći u pozorište. Prvi put radim sa baletom i nikad mi ljepše nije bilo na probama. Biti svako jutro u baletnoj sali uz ples balerina i baletana, uz divnu muziku - šta ljepše poželjeti", kaže glumac.

A veliki dio posla uradila je i kostimografkinja Amna Kunovac Zekić, ekspertica za baletni kostim, kojoj je ovo druga suradnja sa Savkovićem:

"On je divan čovjek i suradnik, neko ko ima savremeni pogled na baletnu predstavu. To mi je dalo mogucnost da na drugi način radim klasični kostim koji je ovdje čistiji, savremeniji, interesantniji današnjoj publici", kaže kostimografkinja.

"Drago mi je da nakon 60 godina i prvog izvođenja ove predstave, ponovo imamo Don Qijotea na sceni. Riječ je o baletu koji je i danas aktuelan i koji se oslanja na najbolju traciju poznatog koreografa iz 19. stoljećas Mariusa Petipae, i kompozitora Ludwiga Minkusa, ali u koji smo unijeli mnogo novih ideja", podvukla je v.d. direktorica baleta Belma Čečo Bakrač.

Premijera je najavljena za četvrtak 26. maj, prva repriza je u utorak 31. maja, a druga 9. juna

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije