Sarajevski bas Ivan Šarić dobio ulogu u operi 'La Boheme' Teatra Verdi

Vesna Andree Zaimović
Sarajevski bas Ivan Šarić dobio ulogu u operi 'La Boheme' Teatra Verdi
/ Foto: Teatroverdi.com

Operna publika u našoj zemlji poznaje Ivana Šarića kao vrsnog mladog solo pjevača. Njegove uloge obilježile su sarajevsku opernu produkciju posjednjih godina, a karijera mu je u uzlaznoj putanji.

Kvalitet ovog basa prepoznala je operna kuća Teatro Verdi iz Trsta u Italiji. Talentirami Sarajlija pjevat će u predstojećoj produkciji opere La Boheme Giacoma Puccinija,  čija se premijera očekuje 13. maja u Trstu.

Režiju opere potpisuje Marco Gandini, a dirigent će biti Renato Balsadonna 

Uloga filozofa Colline čast je, ne samo za Ivana Šarića, već i za njegovu profesoricu sa Muzičke akademije u Sarajevu Pašu Gackić, kao i za Operu narodnog pozorišta u Sarajevu, čiji je Šarić član.

Svakako je ovo priznanje i za muzičku porodicu Šarić koja je kulturnom životu naše zemlje dala čak tri vrsna glasa, s obzirom da je Ivanov brat Leonardo takođe solista sarajevske Opere, dok je otac Ivica jedan od prvaka ovog ansambla. 

Veza sa Teatrom Verdi u Trstu potiče još od 2014, kada je u organizaciji Ambasade Italije u BiH organiziran nastup njihovog ansambla u Narodnogm pozorištu u Sarajevu, uz izvedbu Rossinijeve Stabat Mater. Nakon ovoga, Ivan Šarić je sa ansamblom ove kuće nastupio i u izvedbi Beethovenove Devete simfonije, na koncertu povodom 20. godina mira u BiH, takođe u organizaciji Ambasade Italije   

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije