Sarajevska zima predstavila teatarski program: Izvrsne plesne predstave

Radiosarajevo.ba
Sarajevska zima predstavila teatarski program: Izvrsne plesne predstave
/ Likovno rješenja za plakat Sarajevske zime
Po trideset i treći put u Sarajevu će se 7. februara otvoriti najveći zimski festival.

"Sarajevska zima je lijepa priča umjetnosti Sarajeva, a njen osnivač i direktor Ibrahim Spahić već decenijama usmjerava kulturu ovoga grada". 

Tako je o Sarajevskoj zimi rekla Marijela Margeta Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu, na konferenciji za medije povodom početka manifestacije. 

Pod motom Svileni put umjetnosti Sarajevska zima će posebnu pažnju usmjeriti na pozorišne i plesne predstave koje će se održati u Narodnom pozorištu, Sarajevskom ratnom teatru SARTR, te Pozorištu mladih. Festival ove godine predstavlja programe koji stižu iz Kine, Indije, Indonezije, markirajući tako Svileni put.

Osim otvaranja koje će se u utorak 7. februara održati  na trgu ispred, u foajeu i dvorani Narodnog pozorišta, na istom mjestu ćemo u petak 10. februara imati priliku da vidimo i koreografkinju iz New Yorka Janice Brener.

Skrećemo vam pažnju na 17. februara, kada će na istoj sceni nastupiti Državni teatar iz Istanbula, s plesnom predstavom posvećenom Evliji Ćelebiji - Travelouge.

Zabilježite i 22. februar kao datum kada će se ma sceni SARTR-a održati plesni performans Aleksandra Saše Ilića Balkan Dance Project Vol 2

Kada je u pitanju muzička umjetnost, potrebno je istaknuti koncert koji će se desiti u četvrtak 9. februara. Uz Sarajevsku filharmoniju slušat ćemo sopranisticu Vedranu Šimić, klaviristu Ivana Perkovića uz mladog dirigenta Munira Mešanovića.

Obećavajući program koncerta razlog je da četvrtak 9. februar provedete uz Sarajevsku filharmoniju: 

  • Verdi: Uvertira za Nabucco
  • Mahler: Pjesme putujućeg Kalfe
  • Wagner: Preludij i Liebestod iz opere Tristan i Izolda
  • Liszt: Koncert za klavir i orkestar broj 1

O programima Sarajevske zime informirat ćemo vas u narednim danima na portalu Radiosarajevo.ba i u našem radijskom programu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije