Sarajevska publika će prva u regiji uživati u najnovijim britanskim filmovima

Radiosarajevo.ba
Sarajevska publika će prva u regiji uživati u najnovijim britanskim filmovima
0 / Ilustracija
Nakon izuzetno posjećenog prošlogodišnjeg festivala novog britanskog filma PlayUK, British Council organizuje drugo po redu izdanje ovog događaja u posve novom formatu.

Festival je ove godine prerastao okvire filma i vodi publiku na put istraživanja umjetnosti u digitalnom dobu. 

Sarajevska publika će imati priliku da prva u regiji uživa u najnovijim britanskim filmskim naslovima, izložbi sačinjenoj od videoigara i instalacija u VR (virtuelnoj realnosti), kao i prezentacijama velikog broja vodećih kreativaca iz Bosne i Hercegovine, sa Zapadnog Balkana i Velike Britanije iz dva naizgled nespojiva svijeta – svijeta umjetnosti i svijeta IT-a. 

"Za vrijeme PlayUK Arcadia izložbe videoigara smo pripremili nešto posebno za sve ljubitelje umjetnosti i tehnologije, Tilt Brush – aplikaciju razvijenu od strane Googla za crtanje i slikanje u 3D virtuelnoj realnosti. British Council organizuje takmičenje na svom Facebook kanalu gdje će najsretniji dobitnici imati mogućnost da probaju ovo jedinstveno 3D virtuelno iskustvo", poručili su iz British Councila.

U filmskom dijelu programa bit će prikazani najnoviji filmovi koji oslikavaju bogatstvo savremene britanske produkcije svake večeri od 20.00 sati u Kinu Meeting Point. 

PlayUK Arcadia 2018 će otvoriti film istoimenog naziva Arkacija/Arcadia koji je režirao dobitnik nagrade BAFTA®, Paul Wright, a nakon prikazivanja bit će organizovana panel diskusija. 

Posebno ističemo komediju Staljinova smrt/Death of Stalin koja je privukla veliku pažnju javnost. Takođe, bit će prikazani filmovi Apostazija/Apostasy, film scenariste i režisera Daniela Kokotajla, bivšeg Jehovinog svjedoka koji nam pruža nesvakidašnji uvid u složenu prirodu vjere, porodice, dužnosti i ljubavi kao i film Božja zemlja, režiserski prvenac Fracis Leeja. 

Ulaz na panel diskusiju, prezentacije i izložbu je besplatan, dok će ulaz na filmove koštati 5.00 KM. 

PlayUK Arcadia realizira British Council u partnerstvu sa Kinom Meeting Point i galerijom Akademijom likovnih umjetnosti Sarajevo. Projekat podržava Creative Scotland.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije