Sarajevska ljepotica: Simbol susreta civilizacija dosad posjetilo 150.000 ljudi

Jasmina Ćebo
Sarajevska ljepotica: Simbol susreta civilizacija dosad posjetilo 150.000 ljudi
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Malo je u Evropi ovakvih zgrada koje su simbol susreta civilizacija, a da ujedno sintetiziraju historiju cijele zemlje i grada.

Gradska vijećnica koja se nalazi u Sarajevu nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu, predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekt iz perioda Austro-Ggarske građen u pseudomaurskom stilu.

Burna historija i njena ljepota što ostavlja bez daha svakoga ko zaviri u unutrašnjost, intenzitet boja i mozaika na zidovima, na desetine lukova, aula natkrivena staklenim mozaikom, te centralno kameno stepenište po čemu ovo zdanje mnogi svrstavaju među najljepše na Balkanu, naprosto je čine nezaobilaznom lokacijom turistima.

"Od otvorenja Sarajevske vijećnice u maju 2014. godine do sada je ovaj objekt posjetilo preko 150.000 ljudi iz svih krajeva svijeta, što je veoma respektabilan broj posjeta kojima smo zadovoljni. Pokazala se kao jedna od glavnih turističkih atrakcija u našem gradu i nezaobilazno mjesto za posjetu svim turistima koji dolaze u naš grad", kazao je za portal Radiosarajevo.ba koordinator poslova na Vijećnici Admir Dedović.

"Naši najčešći gosti su posjetioci iz Italije, Turske, Austrije, Španije, Francuske, Njemačke, a posebno nas raduje činjenica da nas posjećuju turisti iz nama dalekih zemalja kao što su Brazil, Argentina, Meksiko, SAD, Koreja, Tajvan, Tajland, Japan, Novi Zeland, Malezija i mnogih drugih", navodi Admir i naglašava kako svi oni nose sa sobom pozitivne utiske nakon posjete Vijećnici, ne krijući oduševljenje izgledom obnovljene sarajevske ljepotice, te njenom impresivnom i bogatom historijom.

"Također su oduševljeni i puni impresija o našem gradu, pri čemu posebno ističu njegovu ljepotu te ljubaznost i gostoprimstvo njegovih stanovnika", završava ljubazno ovaj razgovor. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije