Sarajevska filharmonija otvara Baščaršijske noći

V.A.Z.
Sarajevska filharmonija otvara Baščaršijske noći
/ Brigitta Simon
Najveći i najstariji orkestar u BiH i ove će godine svojim koncertom otvoriti sarajevski ljetni festival - Baščaršijske noći.

Koncert će biti posvećen prepoznatljivoj muzici grada Beča, a slušat ćemo djela Johanna Straussa, Josepha Lannera, Nica Dostala, Hannsa Jelineka, Franza Lehara, Carla Millocker, Jacquesa Offenbacha i Roberta Stolza. 

Sarajevskom filharmonijom dirigirat će Uwe Theimer, kojemu je ovo treći koncert u glavnom gradu BiH. 

Za sve ljubitelje muzičke umjetnosti ovo će zasigurno biti lijep ljetni koncert, a recimo i to da je ulaz u Narodno pozorište besplatan.  Događaj će početi u 21,00. 

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, Beč je bio poznat po svojoj popularnoj muzici, većinom plesnoj, koju su činili valceri, polke, galopi i marševi. Kako je u razgovoru za Radiosarajevo.ba najavio dirigent Theimer, na koncertu će biti izvedeni neki od najpoznatijih komada, ali i neke manje poznate kompozicije koje adekvatno reprezentiraju ovaj kontekst.

Bit će tu i sopranistica  Brigitta Simon iz Mađarske koja će izvesti četiri bečke pjesme. 

Theimer u razgovoru za naš radijski program kaže kako je Johann Strauss bio svojevrsni 'superstar' svoga vremena, jer je sa svojim valcerima proputovao cijeli svijet. Bila je to popularna muzika tog vremena, kao što bi danas mogli govoriti o pop pjevačima i bendovima.  

S obzirom da se Sarajevo nekada nalazilo u istom kulturnom prostoru kao Beč, zanimalo nas je na koji se način taj duh ispoljava danas.

" Ja taj duh osjetim, na primjer, među muzičarima iz orkestra koji bez problema, veoma prirodno svoraju bečki valcer. Leži im i vidi se da tu postoje neke dublje veze", odgovara dirigent koji je s našim orkestrom pripremio i najpoznatiji valcer na svijetu, Na lijepom, plavom Dunavu, koji će biti izveden kao bis na koncertu. 

Cijeli razgovor s austrijskim dirigentom poslušajte u emisiji Četvrtkom o kulturi na Radiju Sarajevo. U emisiji će govoriti i Martin Pammer, ambasador Republike Austrije koja je pokrovitelj ovog koncerta, kao i novoizabrani v.d. direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić.

Slušajte  nas u četvrtak 30. juna u 12,10 na 90,2 FM, ili putem našeg web streaminga

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije