Sarajevska filharmonija nastavlja sa svojom koncertnom sezonom!

Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija nastavlja sa svojom koncertnom sezonom!
Foto: Sarajevska filharmonija / Sarajevska filharmonija

Orkestar Sarajevske filharmonije, koncertom koji će se održati u četvrtak, 20. februara u Narodnom pozorište Sarajevo sa početkom u 20 sati, nastavlja svoju redovnu koncertnu sezonu.

Kao gost solista predstavit će se slavni slovenački klarinetista Darko Brlek koji će uz flautistu Sakiba Lačevića, premijerno za sarajevsku publiku, izvesti Sinfoniju Concertante za klarinet, flautu i orkestar, djelo njemačog kompozitora i dirigenta Franza Danzija, savremenika Ludvig van Beethovena, saopćeno je iz Sarajevske filharmonije.

Oduševit će vas kako Anisa Parganlija svira Bacha

Darko Brlek, istaknuti je klarinetista i nosilac velikog broja nagrada među kojima se izdvajaju Prešernova i Župančićeva nagrada. Sarađivao je sa mnogim renomiranim dirigentima, te svirao sa istaknutim orkestrima na pozornicama Europe, Sjedinjenih Američkih Država, Azije i Južne Amerike izvodeći klasični i moderni repertoar, kao i djela koja su komponovana samo za njega.

Sakib Lačević, flautista i muzički pedagog, diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi profesora Bećira Drnde. Iza njega su solistički i orkestarski nastupi na mnogobrojni koncertima u zemlji i inostranstvu.

U drugom dijelu koncerta na programu će biti izvedena Simfonija br. 3 u a-molu F. Mendelssohna, poznatija kao Škotska simfonija, zemlja u čijim predjelima je kompozitor i pronašao svoju inspiraciju. Premijerno je ozvedena 1842. godine u koncertnoj dvorani Gewandhaus u Leipzigu.

Orkestar predvodi, sarajevskoj publici već dobro znana, maestra Samra Gulamović. Sarađivala je sa velikim uspjehom sa mnogobrojnim istaknutim solistima današnjice među kojima se izdvajaju Ivo Pogorelić, Sergej Krylov, Vadym Kholodenko, Alena Baeva i drugi. Rezidentni je dirigent najvećeg festivala klasične muzike u Bosni i Hercegovini, Sarajevskih večeri muzike.

Ulaznice za koncert su u prodaju na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo po cijeni od 10, 20 i 30 maraka, saopćeno je iz Sarajevske filharmonije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije