Sarajevo: Predstavljene tri knjige profesora Kodrića o pitanjima bosnistike

Fena
Sarajevo: Predstavljene tri knjige profesora Kodrića o pitanjima bosnistike
Foto: Fena / Sarajevo: Detalj sa promocije knjiga
Profesor Sanjin Kodrić večeras je u Bošnjačkom institutu u Sarajevu predstavio tri knjige koje se bave ključnim pitanjima bosnistike.

"Bošnjačka i bosanskohercegovačka književnost", "Kako su Bošnjaci vidjeli muslimanski Orijent i evropski Zapad", "Studije iz kulturalne bosnistike", naslovi su koji su predstavljeni, a autor Kodrić je posebno izdvojio prvu koja se, kako je pojasnio, bavi historijom ideja bošnjačke i bh. književnosti, naročito od sredine 19. stoljeća do danas.

"U ovoj knjizi se pokušava razumjeti kako se tumačila i predstavljala bošnjačka i bh. književnost tokom prethodna dva stoljeća", istakao je Kodrić.

Naveo je da je u bh. javnosti prisutan pogrešan sud, da su ideje bošnjačke i bh. književnosti međusobno suprotstavljene i isključujuće.

"Ova knjiga pokazuje da su ove dvije ideje komplementarne i da tek na taj način možemo obuhvatiti ono što je cjelina bh. složene književne prošlosti", rekao je autor.

Naglasio je da je koncept bh. književnosti potreban jer u BiH uz bošnjačku književnost postoje srpska i hrvatska, ali i jevrejska i književnost drugih manjina.

"S druge strane potrebna nam je i bošnjačka književnost koja nije ograničena samo na BiH jer obuhvata bošnjačke autore iz drugih sredina i tek tako možemo obuhvatiti cjelinu bh. književne prošlosti", pojasnio je Kodrić.

Zbog toga se u ovoj knjizi, dodao je, zalaže za ideju bh. interliterarne i interkulturalne zajednice kao jedan koncept koji pomiruje postojanje pojedinačnih književnosti u BiH, i ideju cjeline bh. književnosti.

Recenzentica i promotorka knjiga Elbisa Ustamujić je kazala da knjige razrješavaju mnoga pitanja uz pomoć najsavremenijih teorija historije književnosti.

"Godinama se bošnjačka književnost ili svojatala ili negirala, poslije knjige 'Bošnjačka i bosanskohercegovačka književnost' sve je jasno i sve je razriješeno", navela je Ustamujić.

Prof. dr. Sanjin Kodrić profesor je bošnjačke književnosti i teorije književnosti na Odsjeku za književnost naroda BiH Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Posebno se bavi novijom bošnjačkom i bh. književnošću, 19. i 20. stoljeće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije