Sarajevo će biti središte regije za dokumentarne filmove

Radiosarajevo.ba
Sarajevo će biti središte regije za dokumentarne filmove
Foto: Faruk Vele / S konferencije za medije u Sarajevu

Od 21. do 25. septembra Sarajevo će ponovo biti filmsko središte regije!

Ovaj put zahvaljujući Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma AJB DOC (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival) koji će okupiti najbolja regionalna i evropska ostvarenja u dokumentarnoj selekciji.

Piše: Faruk Vele

Festival organizira televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe. 

Kako je kazao jedan od selektora Sead Kreševljavković, od čak 300 prijiavljenih filmova iz 30 zemalja odabrali su one najbolje što je garancija visoke kvalitete dokumentaraca koje će posjetitelji Festivala moći pogledati u kinu Cinema City u Sarajevu. Riječ je o 15 filmova za takmičarsku, pet dugometražnih za netakmičarsku selekciju Last Minute Cinema i tri za prateći program AJB Prikazuje.

O Festivalu su danas na konferenciji za novinare u hotelu Courtyard by Marriott, govorili Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans, Edhem Fočo, direktor Festivala dokumentarnog filma AJB DOC, selektori Sead Kreševljaković, Lejla Dedić i Đani Hasečić, te Nadira Dacić, PR Festivala. 

Kako kaže Edhem Fočo, AJB DOC je prirodan nastavak njihovog doprinosa dokumentarnom filmu u regiji. 

S konferencije za medije u Sarajevu - undefined

Foto: Faruk Vele: S konferencije za medije u Sarajevu

"Mi smo najveći proizvođači, producenti i otkupljivači dokumentarnih filmova i emitirali smo više od 2000 filmova u ovih naših pet i pol godina. Želimo da ovo bude vodeći festival dokumentarnog filma u regiji, ali i šire. Vjerujemo da će se ovdje okupljati sva elita tog svijeta dokumentarnog filma", kazao nam je Fočo. 

Al Jazeera je i do sada snažno podržavala dokumentarnu produkciju. Na novinarsko pitanje šta su njihovi motivi, Đođić je rekao:

"Mi se bavimo životom. To je naš posao i mi ćemo to raditi. Mi ne emitiramo realitije, muziku i sport", rekao je Đođić dodajući da njihov kreativni tim ulaže dodatne napore. 

Festival će ovaj put biti oslonjen na evropski produkciju. Na Festivalu će se pojaviti i pet filmova iz regije, ali i selektori i čelnici Festivala žele više regionalnih filmova narednih godina, no, istovremeno, ne žele se ograničiti.

"Očekujemo puno dobrih dok filmova u pet dana, od 21 do 25 septembra, koliko Festival traje. Pokušali smo napraviti jednu selekciju. Bilo je preko 300 filmova. Al Jazeera je i do sada bila bila platforma dokumentarnih filmova u ovom dijelu svijeta. Nadamo se da ćemo obogatiti svoju ponudu, te da ćemo Sarajevo učiniti središtem dokumentarnog filma, pogotovo ovog namijenjenog TV stanicama. Pored, naravno, SFF-a koji smo mi i do sada podržavali i nastavljali podržavati", dodao je Đođić.

Formati filmova koje su tražili, dodao je Đođić, su prilično specifični i namijenjeni su prje svega emitiranju na TV.

Očekujemo da ćemo u narednim periodu ovdje okupiti TV stanice zainteresirane za dokumentarni filmove iz regiona, Evrope  i svijeta.

"Ovo može biti jedna platforma gdje bi kvalitetni dokumentarni filmovi, visoki satandardi koje imaju naš selekcijski tim i žiri, doveli televizijske ljude zainteresirane za dokumentarne filmove u Sarajevo. Ovo prvi put pa ćemo vidjeti. Imamo velike nade i želimo da Festial bude tradicija", zaključio je Đođić.

Na festivalu će biti dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti "AJB Main Award", a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje "AJB Program Award". Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za "Nagradu publike".

Članovi internacionalnog žirija su priznati i iskusni svjetski stručnjaci u domenu dokumentarističkog izražaja: Karin Hayes iz New Yorka, Ingrid Falck iz Londona, Montaser Marai iz Dohe, Robert Tomić Zuber iz Zagreba i Zoran Galić iz Banje Luke.

Sve projekcije će biti održane u Multiplexu Cinema City od 21. do 25. septembra, a informacije o filmovima i detaljima projekcije možete pronaći na web stranici Festivala www.ajbdoc.ba.

Karte za Festival bit će u prodaji od 10. septembra u Multiplexu Cinema City.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije