Evocirane uspomene na zlatna vremena: Dupli album Sarajevo Big Banda

Radiosarajevo.ba
Evocirane uspomene na zlatna vremena: Dupli album Sarajevo Big Banda
Mjesto više tražilo se na promotivnom koncertu Sarajevo Big Banda koji je u subotu navečer održao koncert u sarajevskom Domu mladih.

Predvođeni dirigentskom palicom Ranka Rihtmana, poznatog bh. kompozitora, aranžera i dirigenta, muzičari ovoga orkestra evocirali su uspomene na zlatna vremena Plesnog orkestra RTV Sarajevo.

Uz pratnju ovoga orkestra nekada su snimali svi najpoznatiji pjevači i pjevačice sarajevske pop škole.

Koncertnu promociju dvostrukog albuma Sarajevo Big Banda uveličali su solisti Dino Šaran, Tayfun Kesgin koje je pjevao pjesme benda Elvis J Kurtović i Sejo Sexon.
 
Sjajna atmosfera vladala je ove večeri, uz poziv svim zainteresiranima da dvostruki CD mogu besplatni downloadati s web stranice Sarajevo Big Banda.
 
 
 
 

Sarajevo Big Band baštini tradiciju Plesnog orkestra RTSA osnovanog davne 1971. godine. Plesni orkestar, kao profesionalni orkestar pri Muzičkoj produkciji RTV BiH, prestao je s radom u ratu, nakon više od 30 godina rada.

Na inicijativu nekadašnjih uposlenika tog orkestra Krešimira Vlašića-Kece, Vladimira Borovčanina-Šente i Gradac Marina, 2000-te  godine osnovan je Sarajevo Big Band koji je u tadašnjem sastavu prestao sa radom 2003. godine, zbog izostanka finansijske podrške nadležnih institucija te manjka odgovarajućeg profesionalnog kadra.

Godine 2013., na incijativu Lačević Faika i Gradac Marina te tromboniste Sarajevske filharmonije, Rupar Vanje, ponovo je okupljen Sarajevo Big Band pri Udruženju muzičara Saraj pro-brass, ovaj put u novom, podmlađenom sastavu. U proteklom periodu muzički je stasala čitava jedna generacija mladih muzičara, koji su se obrazovali na domaćoj i stranim akademijama muzike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije