Sanela Redžepagić - operna diva koja nas je prerano napustila

V. A. Z.
Sanela Redžepagić - operna diva koja nas je prerano napustila
Foto:Arhiv / Sanela Redžepagić
Talentirana, obrazovana i karizmatična pjevačica toplog mezzosoprana bila je na putu da postane primadona sarajevske Opere. Ali opaka bolest bila je neumoljiva.

Na dan  3. jula 2008. godine, u svojoj 37. godini života, preminula je Sanela Redžepagić, solo pjevačica koja je ostala zapamćena kao jedan od najboljih  mezzosoprana koje smo imali u BiH. 

Školovanje u klasama vrhunskih profesora u BiH i okruženju, učinilo je Sanelu Redžepagić pjevačicom koja je svoju karijeru gradila na čvrstim i  stabilnim osnovama i s jasnom perspektivom. 

Ova rođena Zeničanka, je od 1992 - 1997 godine, bila je članica ansambla Opere u Ljubljani, gdje je, između ostalog, ostvarila uloge: Kraljice (Adamič-Sneguljčica), Mercedes (Bizet-Carmen), Flore (Verdi-La Traviata), Karolke (Jančerk-Jenufa), Fenene (Verdi-Nabucco), Pauline i Maše (Čajkovski-Pikova dama).

Pjevala je i na brojnim koncertima, a jedan od najznačajnijih nastupa ostvarila prilikom dolaska Pape Ivana Pavla 2. u Ljubljanu. Surađivala je s orkestrom  Sarajevske filharmonije, te sa orkestrom Haydn iz Italije. Bila je stipendistica Istočno-evropskog teatra namijenjenog za mlade talentirane operske pjevačice, a profesionalno se usavršavala i kod prof. Olivere Miljaković u Beču.  Nastupaila je u New Yorku na koncertu posvećenom Srebrenici, a uloga po kokoj je ostala zapamćena je u savremenoj operi Srebreničanke, kompozitora Ivana Čavlovića, na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Do posljednjeg dana, nadajući se izliječenju, uvježbavala je ulogu Carmen za istoimeni Bizetovu operu, ali njen izlazak na scenu se, nažalost, nije ostvario. Preminula je u Milanu, gdje je bila na liječenju.

Njen odlazak kolege i poštovaoci primili su s nevjericom. U pamćenju je ostao njen topao i voluminozan glas, ubjedljiva scenska pojava, precizna intonacija i nezaboravne plave oči. 

U znak sjećanja na Sanelu Redžepagić, njeni roditelji i sestra pokrenuli su fondaciju s njenim imenom, čija misija je edukacija i prevencija raka dojke.  

Povodom desetogodišnjice prerane smrti Sanele Redžepagić, u utorak 3. jula u 18,00 na gradskom groblju Prašnice u Zenici, okupit će se porodica, prijatelji i poštovatelji, i svako na svoj način u miru i tišini pomoliti za njenu plemenitu dušu. 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije