Samir Fejzić predstavio "Beautiful Mind", album uz koji ćete uživati

Vesna Andree Zaimović
Samir Fejzić predstavio "Beautiful Mind", album uz koji ćete uživati
Radiosarajevo.ba / Samir Fejzić i Bartolomej Stanković
Ovo novo izdanje čini veoma kvalitetan doprinos diskografiji i muzičkoj literaturi u BiH.

U posljednjim danima stare godine, jedan od najaktivnijih kompozitora u BiH - Samir Fejzić, predstavio je svoj novi album Beautiful Mind

Na njemu je predstavljen autorov bogati i zanimljivi muzički identitet koji se žanrovski kreće od savremenog jazza do virtuoznih kompozicija za klavir solo. Uz autora, na albumu sviraju i članovi benda: Dino Mangafić (gitara i bas), Dinko Šimunović (bas), Jasmin Efendić (bubnjevi) i Faruk Jahić (udaraljke), a jedan od umjetničkih saradnika ovog kompozitora, pijanista Bartolomej Stanković, napisao je uvodni tekst. 

U protekloj godini, u nekoliko navrata smo se imali priliku uvjeriti u Fejzićevu kreativnost kada su u pitanju kompozicije za klavir solo. Upravo zahvaljujući Bartolomeju Stankoviću, njegova kompozicija Balkan Madness, u kojoj kombinira tradicionalne motive sa savremenim skladateljskim tehnikama, dobila je širi odijek. Prvobitno napisana za klavir četveroručno, Balkan Madness je u Stankovićevom virtuoznom izvođenju predstavljena na koncertima u Sarajevu, Zagrebu, Beču. Suradnja s ovim pijanistom okrunjena je kompozicijom Sjetni princ nadahnuta bosanskih kraljevstvom i dvorcem na Bobovcu, koju je autor posvetio solisti. Ove dvije kompozicije zaokružuju album - jedna ga otvara, a druga zatvara, a u ovom slučaju izvodi ih autor. 

Tu je još sedam zanimljivih komada, od kojih treba izdvojiti Jazz for Schoenberg - sjajni primjer modernog jazza izgrađenog na osnovu Schoenbergove dodekafonske ljestvice.

Muzički stil Samira Fejzića je jedinstven - on s mnogo ukusa kombinira tradicionalne motive s veoma hrabrim i savremenim skladateljskim rješenjima, njegove su kompozicije dovoljno intrigantne da ih svaki put možete slušati na drukčiji način, a istovremeno prohodne i lepršave da ih slušate s lakoćom. 

Album Beautiful Mind je još jedna potvrda iznimne darovitosti ovog autora. Uživajte uz Sadness

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije