Knjige u nišama: O razvoju pismenosti i poticanju čitanja kod djece

Radiosarajevo.ba
Knjige u nišama: O razvoju pismenosti i poticanju čitanja kod djece
Foto: BKC / Almir Bašović

U utorak, 27. novembra, trećeg dana sajma Knjige u nišama publika će imati priliku da razgovara sa Elmom Tataragić, profesoricom na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo i selektoricom Takmičarskog programa SFF-a. Razgovor sa autoricom će u 10 i 30 sati u okviru programa „Jutro sa autorom“, voditi: Amra Bakšić – Čamo, Pjer Žalica i Dragan Marković.

Okrugli stol na temu „Obavezno čitanje, školska lektira, potrebe i efekti, održat će se u 12 sati u Multimedijalnoj sali. O ovoj temi će govoriti Šejla Šehabović.

Novi sadržaj u okviru ovogodišnjeg Sajma su programi posvećeni dječijoj knjizi koji će se održavati u 13 sati. Na panel diskusiji pod nazivom „Snagom volje da nam bude bolje“ o temi dječije knjige će govoriti Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH. Moderator ovog programa je Emina Daut.

Kao pozitivno i poticajno mjesto, biblioteka predstavlja značajnu ulogu u razvoju pismenosti i poticanja čitanja kod djece. Mogućnosti koje biblioteke nude svojim korisnicima, nameću društvu odgovornost da jednake usluge pruži svim svojim članovima ravnopravno. Šta ta odgovornost predstavlja i da li smo kao društvo dovoljno osviješteni da prepoznamo značaj biblioteke u životima najosjetljivije populacije - govorimo na panelu “Snagom volje da nam bude bolje” – čiji simbolični naziv upućuje na položaj biblioteka specijalizovanih za potrebe korisnika koji imaju poteškoće u razvoju, kao što je Biblioteka za slijepe i slabovidna lica BiH, čiji se rad zaniva na entuzijamu njihovog osoblja.

Na Centralnoj bini u 18 i 30 sati bit će predstavljena knjiga „Golubičina ogrlica“ čiji je autor Ibn-Hazm. Ovo klasično djelo svjetske književnosti nedavno je objavila izdavačka kuća „Vrijeme Zenica“, a o knjizi će govoriti Hilmo Neimarlija i Ervin Jahić.

Također na Centralnoj bini u 18 i 30 sati izdavačka kuća „Conectum“ imat će predstavljanje knjige „Četiri i po drame“ autora Almira Bašovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije