Ružičasti mjesec - nova predstava uskoro na repertoaru BNP

Radiosarajevo.ba
Ružičasti mjesec - nova predstava uskoro na repertoaru BNP
Foto: BNP Zenica / Priprema za predstavu Ružičasti mjesec

Još krajem mjeseca oktobra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica otpočele su probe za novu predstavu Ružičasti mjesec, bh. autora Daria Bevande i u režiji Saše Peševskog.

Premijerna izvedba ove predstave je planirana za srijedu, 12. decembar  na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prema riječima autora teksta Darija Bevande ,,’Ružičasti mjesec’ je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci. Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažovana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu. A možda nije ništa od toga, nego samo intimna priča koja se odvija između četiri zida jednog stana u kojoj četiri lika tokom jedne večeri na teži način dolaze do kolektivne katarze.”

Pored režijskog angažmana, Saša Peševski je zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju realizira zajednički sa scenografom Mensurom Begičevićem, a uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj glumici Dini Mušanović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije