Tim Roth u Meeting pointu: Oduševljen sam Sarajevom!

O. K.
Tim Roth u Meeting pointu: Oduševljen sam Sarajevom!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Tim Roth u Meeting pointu

Slavni britanski glumac i dobitnik Počasnog srca Sarajeva, Tim Roth održao je danas predavanje u Kino Meeting point. 

Na druženju sa mnogobrojnim fanovima, ali i medijima Roth je pričao o filmu, o svojoj karijeri ali i životu.  

Na samom početku, direktor SFF-a Mirsad Purivatra kazao je da je Tim Roth stigao u posljednji tren iz Liverpoola, a britanski glumac u salu Meeting pointa ušao je dočekan velikim aplauzom.

Na početku sesije, glumica Zana Marjanović pitala je Rotha šta misli o Sarajevu.

"Prvi put sam ovdje i oduševljen sam. Bio sam u Dubrovniku dok ga nisu okupirali turisti. Prije rata snimao sam film u Zagrebu", kazao je Roth.

Zana je ispričala anegdotu pri snimanju filma Broken.

Tim Roth u Meeting pointu - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Kada sam stigla na set, Tim me pitao a zašto si tako mlada", nakon što ga je pitala je li dolazio na audiciju za taj film, Roth je rekao "naravno da ne."

"Inače, nisam dobar na audicijama, tako da ja uvijek kažem ili ćete me primiti kao glumca, ili...", istakao je Roth.

Slavni glumac prisjetio se i svog prvog filma koji je radio, a kako kaže, zavolio je film gledajući starije kolege.

"Napustio sam fakultet i počeo sam raditi kao glumac u pozorištu, i radio sam kao glumac u reklamama. I tako jedne noći vraćao sam se kući, i naletio u pozorište gdje je bila audicija na koju sam se prijavio i tako počinje moja karijera. U zadnjem krugu izbora, bilo nas je 12, pa sam ja rekao da ću izaći u park, znajući da me mogu vidjeti u kancelariji. Toliko sam se unio u ulogu da me policija uhapsila, i tako sam dobio ulogu za Mikea Leea", ispričao je britanski glumac.

Tim Roth u Meeting pointu - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Nakon kraćeg putovanja u SAD, Roth je priznao da je snimio film u Australiji, koji nikada nije pogledao.

Ispričao je i kako je snimio film sa Quentinom Tarantinom.

"Dobio sam skript. I stajale su neke napomene kao 'čitaj samo što je podvučeno ružičastom i plavom bojom.' I ja sam to uradio, i u sobi je sjedio Quentin koji me zamolio da pročitam tekst - što sam ja odbio, pa je nastala rasprava, te smo izašli vani...on je vozio, vjerovatno isti auto vozi i sad. Naravno, malo smo popili, i on je pisao scenarij na čaši, pa smo otišli mojoj kući i ja sam pročitao scenarij, i tako sam dobio prvi posao sa Quentinom", objasnio je Roth.

Tim Roth u Meeting pointu - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Otkrio je kako je uvijek nervirao svoje producente, koji su mu uvijek govorili da režira film, što je na kraju i uradio, režirajući film "War zone", dodavši da će se vratiti režiranju filma.

Pričajući o svom najvećem dostignuću, "Pulp fiction", Roth je kazao kako je u tom filmu vidio ono što će ga vinuti u zvijezde.

"Quentin je jednostavno mađioničar sa svojim filmovima", kazao je Roth dodavši da je prilikom snimanja jednog od svojih filmova također sa Tarantinom morao da vježba mačevanje.

"I vježbajući mačevanje, ubo sam Liama Neesona, doslovno", ispričao je Roth.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije