Romski jezik danas ugrožen: Važno ga je sistemski očuvati

Radiosarajevo.ba
Romski jezik danas ugrožen: Važno ga je sistemski očuvati
Svjetski dan romskog jezika obilježava se 5. novembra u svim zemljama u kojima žive Romi.

Svečanost obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji s Udruženjem žena Romkinja "Bolja budućnost" Grada Tuzla održana je u sarajevskom hotelu "Grand".

"Romski jezik nažalost danas izumire. Došlo je do velike asimilacije romskog jezika. Prema nekim podacima, oko deset posto romske populacije još uvijek govori romski jezik i to je uglavnom u zajednicama gdje striktno živi romska populacija. Mi na ovaj način želimo doprinijeti očuvanju romske kulture, tradicije i jezika. Imamo bogatu kulturu i tradiciju, ali imamo problem što nema mnogo pisanih tragova na romskom jeziku već se uglavnom prenosilo s koljena na koljeno. To je jedan vid očuvanja našeg identiteta. Mislim da bismo mi kao najbrojnija nacionalna manjina trebali imati više pažnje i u medijima i u vlastima. Javni servisi bi po zakonu trebali da nam daju prostor u medijima, ali to se nažalost ne dešava", rekla je Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost" koja je navela da je važno da dođe do sistemskog očuvanja romskog jezika.

Na lokalnim izborima održanim 2. oktobra u Općinsko vijeće Visoko prvi put je izabrana jedna Romkinja - Melina Halilović koja je ispričala koliko je važno da ima neko da predstavlja skoro 3.000 Roma u Visokom, te da se čuje i njihov glas na mjestu gdje se donose odluke.

Halilović je za medije istaknula da se Romi najčešće suočavaju s problemima diskriminacije, a zatim i obrazovanja, stambenih pitanja itd.

U okviru ove svečanosti postavljena je izložba umjetničkih fotografija mladog romskog slikara i umjetnika Mensuda Selmana.

Selman je ispričao kako je dodiplomske studije završio na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjoj Luci, a postdiplomske u Budimpešti gdje je i nastao ciklus portreta Romkinja koje je predstavio na današnjoj izložbi.

"Govorim romski jezik, ali nisam ga naravno učio u školi. Sve je manji broj mladih ljudi koji danas govore romskim jezikom", ispričao je Selman.

U okviru ove svečanosti, osim Selmanove, predstavljeno je još nekoliko izložbi - o uspješnim Romima u BiH, ali i u svijetu, među kojima se nalaze Elvis Presley, Pablo Picasso, Rita Heyworth itd, te izložba knjiga na romskom jeziku.

Na otvaranju ove svečanosti nastupilo je i Kulturno-umjetničko društvo "Mladi Romi" iz Viteza, nakon čega je započeo program obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u okviru kojeg se govorilo o historiji, kulturi i romskom jeziku, romskom književnom stvaralaštvu itd. s brojnim gostima iz BiH, Srbije i Makedonije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije