Pogledajte kako mališani izvode pjesmicu na znakovnom jeziku

S. H.
Pogledajte kako mališani izvode pjesmicu na znakovnom jeziku
U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH održana je prezentacija "Web rječnika znakovnog jezika za djecu" u organizaciji Udruženja gluhih Kantona Sarajevo.
Rječnik u formi videa će olakšati djeci oštećenog sluha i djeci koja nemaju takve poteškoće učenje znakovnog jezika i svim drugim zainteresiranim pojedinicima i pojedinkama koji žele naučiti znakovni jezik.
 
"Rezultat ovog poredka je nekoliko videouradaka u kojima je predstavljeno 500 pojmova na znakovnom jeziku. Namjena ovog projekta je da gluha i nagluha djeca nauče znakovni jezik kako bi im pomoglo u većoj integraciji u društvu", rekla je Jadranka Sidro iz Udruženja gluhih Kantona Sarajevo, te je navela da je sredstva za izradu rječnika obezbijedilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.
 
Prezentaciji ovog rječnika prisustvovali su i mališani iz Centra za slušnu i govornu rehabitilaciju koji su učestvovali u samom projektu izrade rječnika.
 
Mališani su za sve prisutne u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti pripremili pjesmicu na znakovnom jeziku.
 
 
"Rječnik je veoma važan roditeljima, djeci i profesorima zbog uspostavljanja komunikacije. Nama profesorima edukacija, a djeci bogaćenje rječnika . Mi smo u Centru također radili videorječnik u 40 lekcija, a sada udruženi snagama možemo doprinijeti afirmaciji gluhih i nagluhih osoba u društvu, te znakovnog jezika za kojeg se svesrdno zalažem da uđe u sve sfere našeg života", rekla je nastavnica Belma Hamzić iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju sa kojom su mališani i naučili ovu divnu pjesmicu, te je istakla činjenicu da je rječnik svakako namijenjen i roditeljima.
 
Hamzić je prokomentarisala za medije da Zakon o upotrebi znakovnog jezika koji je donesen 2009. godine još nikada nije implementiran.
 
Prezentaciji su prisustovale i učenice drugog razreda Treće gimnazije u Sarajevu koje su pokazale veliki interes za učenje znakovnog jezika.
 
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije