Birds Like Us / "Ptice kao mi": Završen prvi bh. animirani dugometražni film!

27. 02. 2017. u 21:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Prvi bh. animirani dugometražni film “Birds Like Us” (“Ptice Kao Mi”) završen je, saopćeno je iz produkcijske kuće Prime Time.

Ptice kao mi inspirisan je knjigom Govor Ptica, Farida al-Din Muhamaad Attara, a režiju za ovaj film potpisao je Faruk Šabanović. Šabanović je radio na scenariju sa svjetski nagrađivanom scenaristicom Oliviom Hetreed i svjetski priznatom i nagrađivanom producenticom Cat Villiers, koja je bila producentica na Oscarom nagrađenom filmu Danisa Tanovića Ničija Zemlja.

“Unatoč rada sa svim našim ljudskim i tehnološkim kapacitetima, suočeni smo sa značajnim izazovima, s kojima smo se dosad nosili s hrabrošću. Moje kolege su radile svaki dan, gradeći projekt iz nemogućeg. U posljednje dvije godine bili smo u nastojanju da dosegnemo kvalitet globalne produkcije imajući u vidu nivo razvijenosti tehnologije i mogućnosti koje ona pruža u ovoj zahtjevnoj industriji. Granice se stalno pomiču, a mi pokušavamo zadržati isti nivo sa malim timom ograničenih resursa”, izjavio je producent filma Adnan Ćuhara.

Bh. sihronizirana verzija rađena je tokom janura i februara. Pored bh. verzije filma, u decembru 2016. godine završena je i verzija na engleskom jeziku, na kojoj su radili dvanaest svjetski poznatih imena, među kojima su i troje sa A liste glumaca kao što su dobitnici Oscara Jeremy Irons, Jim Broadbent i Alicia Vikander, koji su dali svoje glasove animiranim junacima.

Snimanja su završena u tri navrata u londonskim studijima Warner Bros i Gold Crest. Muziku za film potpisuju Timothy Bruzon i dobitnik šest Grammyja, Peter Gabriel koji je jedno od najvećih imena svjetske muzike sa preko 80 potpisa na filmovima . Sound design i sound mix je također rađen u Londonu, a vodio ga Eilam Hoffman, čiji je tim osvojio dva Oscara za sound design i sound mix za film Gravity.

Sihronizaciju je vodila Amela Ćuhara koja je ujedno i co-režiserka filma Birds Like Us. Mastering i Mix bh. verzije radili su Mirza Tahirović i Esad Rebihić iz sarajevskog studija “Chelia”.

Saopćeno je i kako je ekipa s filmom aplicirala na tri velika festivala animacije: The Stuttgart International Festival of Animated Film (ITFS ), The World Festival of Animated Film – Animafest Zagreb i The Annecy International Animation Film Festival - najveći i najvažniji festival animacije na svijetu.

Glumci koji su posudili glasove bh. verziji su: Izudin Bajrović, Zana Marjanović, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Muhamed Hadžović, Alija Alović, Boris Ler, Zoka Čatić, Arma Tanović, Maja Salkić, Sanjin Milavić.

Spisak glumaca (engleska verzija): Kondor - Jeremy Irons (dobitnik Oscara), Hupu - Alicia Vikander (dobitnica Oscara), Mi - Jeremy Irons,  Horozovic - Jim Broadbent (dobitnik Oscara), Bat - Khalid Abdalla, Hasan - Kevin Bishop, Bird Police - Kevin Bishop, Craven - Chris Villiers, Jula - Michelle Austin, Gavra - Sheridan Smith, Tifa - Ella Smith, Wise Bird - Dan Stevens, Wise Bird 2 - Khalid Abdalla, Wise Bird 3 Jay Villiers.

Partneri i investitori su: TRT (Turska Radio Televizija), Fork Films - Abigail Disney (USA), BH TELECOM, Fondacija za kinematografiju BIH, DOHA FIM INSTITUTE i AUTONOMOUS UK.

NEMA KOMENTARA