SKD Prosvjeta najavljuje: Promocija dvobroja časopisa 'Bosanska vila'

Radiosarajevo.ba
SKD Prosvjeta najavljuje: Promocija dvobroja časopisa 'Bosanska vila'
SKD Prosvjeta / Naslovnica 'Bosanske vile'

Objavljen je dvobroj 73-74 časopisa „Bosanska vila“, časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja.

Promocija časopisa najavljena je za utorak, 13. novembar 2018. u 18,00 u Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu „Prosvjeta“ u Sarajevu, koje je izdavač časopisa.

Časopis se naslanja na tradiciju Bosanske vile u kojoj su krajem 19. i početkom 20. vijeka objavljivala najveća literarna imena sa naših prostora.

"Nova redakcija časopisa, na čijem je čelu italijanista i pisac Nikola Popović odabrala je priloge u različitim književnim žanrovima (proza, poezija, putopis), prevode savremene proze sa ruskog i engleskog jezika, te prikaze tek objavljenih knjiga. Tu su i tekstovi iz oblasti kulturne baštine, pozorišne umjetnosti, te intervju sa britanskim slikarom Tomom Jangom koji je nedavno bio gost Sarajeva. Među autorima, pjesnicima i prozaistima koje objavljuje Bosanska vila, su pisci iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, čime uredništvo, kako Popović navodi u svom uredičkom uvodiku, slijedi otvorenost i kosmopolitizam kao važnu komponentu naslijeđenu od časopisa čiji logo i likovni identitet ponosno čuva", saopćeno je iz SKD Prosvjeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije