Promovirana knjiga ilustrirana prema motivima predstave "Čarobnjak iz Oza"

S. Š. J.
Promovirana knjiga ilustrirana prema motivima predstave "Čarobnjak iz Oza"
U Pozorištu mladih Sarajevo danas je promovirana ilustrirana knjiga za djecu prema motivima predstave "Čarobnjak iz Oza" u režiji Adisa Bakrača, a u izdavaštvu Buybooka.

Autor teksta ove ilustrirane knjige je dramaturg predstave Segor Hadžagić, a ilustracije
likova radio je Roman Sulejmanpašić. U  projektu su učestvovali likovni umjetnici i dizajneri: Sandra Ozimica, M. Furkan Hizir i Dejan Slavuljica.

"Kada smo počeli raditi na predstavi, nismo ni zamišljali da ćemo imati priliku da je ilustriramo. Željeli smo svjetski klasik približiti publici na drukčiji način, a nakon više mjeseci rada mogu vam reći da sam zadovoljan. Bez svih koji su nam pružili podršku, ne bi bilo ni predstave ni knjige. Saradnja sa Buybookom je početak dugog prijateljstva", kazao je Adis Bakrač.

 Glavna urednica ove ilustrirane knjige za djecu je dr. Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo, koja je poručila da pozorište ima obavezu da kroz edukativnu funkciju izvođačke prakse brine o najboljim metodima za primjenu ishoda učenja, prateći klasične internacionalne i domaće književne i folklorne naracije.

"Spoj vizuelnih, izvođačkih umjetnosti sa književnošću, kroz projekte koji uključuju različite medije, kao i načine umjetničkog izražavanja, smatram imperativnim za jačanje kulture za najmlađe uopšte, razvoj umjetnosti namijenjene djeci, kao i edukativnih procesa koje smo u obavezi da pratimo. Ova slikovnica podiže sve standarde u izdavaštvu koje smo imali do sada", izjavila je direktorica Panjeta.

Zajednički projekt Pozorišta mladih Sarajevo i Buybooka najavljuje ediciju ilustriranih dječijih domaćih i internacionalnih klasika i saradnju od šireg značaja za kulturu kroz spoj izvođačkih umjetnosti i klasične književnosti za djecu i mlade. U budućnosti planiraju predstaviti nove ilustrirane naslove, poput Malog princa i Zimske bajke.

"Ovo je pionirski projekat kroz Pozorišta mladih i Buybooka kroz koji želimo da njegujemo publiku, kako za književnost tako i za pozorišnu umjetnost. Knjiga je u produkcijskom i autorskom smislu bogatija od naše finansijske okolnosti, kada je riječ o ulaganju u kulturu. Ako djeci ne ponudimo kvalitetan sadržaj, onda nemamo ni pravo na žalbu", dodala je moderatorica Kristina Ljevak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije