Promovirana knjiga „Na šahovskom turniru“ autora Mustafe Zvizdića

Radiosarajevo.ba
Promovirana knjiga „Na šahovskom turniru“ autora Mustafe Zvizdića
Facebook / Mustafa Zvizdić
U okviru programa „Proljeće u Buybooku“ u četvrtak je u knjižari Buybook promovirana knjiga poezije „Na šahovskom turniru“ autora Mustafe Zvizdića. 

„Pisanje ima terapeutsku funkciju u svijetu koji postaje sve strašniji, a humor u pisanju ima funkciju kroćenja užasa koji nas okružuje. Nadam se da je jednak terapeutski učinak i za one koji čitaju“, rekao je na početku promocije Mustafa Zvizdić povodom humora kao jedne od dominantnih karakteristika njegove poezije.

Zahvaljujući toj karakteristici uspijeva i o najtamnijim segmentima svakodnevice pisati tako da nas nasmije, što nije nimalo jednostavno.

Jednako dobre su reakcije na ovu knjigu, kao i na njegovu prethodnu knjigu poezije „Praški metro“. 

Jedan od razloga, smatra i sam autor, nalazi se u činjenici da njegova poezija nije hermetična te s lakoćom komunicira s publikom, ali im se istovremeno ne ulaguje.

„Pisanjem se čovjek oslobađa vlastitih strahova, ranije nisam toliko uživao u pisanju, danas je drugačije i zaista uživam u stvaranju“, rekao je, između ostalog, autor čije je pjesme Mile Stojić s razlogom opisao kao one koje se čitaju više puta, koje odzvanjaju svojom kristalnom muzikom u gluhim sobama naših života i koje se teško mogu zaboraviti“.

Mustafa Zvizdić rođen je 24. oktobra 1970. godine u Sarajevu gdje je završio Filozofski fakultet, na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine.  Zastupljen u brojnim antologijama i panoramama bosanskohercegovačkog pjesništva. Poezija mu je fragmentarno prevođena na češki, engleski, francuski, makedonski, njemački, poljski i slovenski jezik. Objavio je roman Muzika zidnih satova i knjige poezije Igre voskom i Praški metro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije