Promovirana knjiga Ivana Čavlovića o velikanima muzičke umjetnosti u BiH

Radiosarajevo.ba
Promovirana knjiga Ivana Čavlovića o velikanima muzičke umjetnosti u BiH
Radiosarajevo.ba / Promocija knjige Ivana Čavlovića
Bosanskohercegovačka muzika dobila u ovoj je godini dobila još jedan kapitalni dokument.

Riječ je o knjizi Muzički portreti: Izvori i sjećanja  koja je  deseta po redu knjiga vodećeg i najproduktivnijeg bh. muzikologa dr. Ivana Čavlovića, emeritusa Univerziteta u Sarajevu. 

Promocija ove knjige, objavljene u izdanju sarajevskog Buybooka, održana je na Otvorenoj sceni Obala ASU, a predstavile su je Kristina Ljevak, urednica Buybooka, recenzentice muzikologinje Amra Bosnić i Amila Ramović, te sam autor .

Umjesto formalnog predstavljanja knjige, razgovor učesnika usmjeren je na odnose estetskih i etičkih principa u umjetničkom djelovanju, i na načine na koji se oni prelamaju u opusima 21 protagoniste bh. muzičke historije o kojima govori Čavlović.

Zanimljivo je da je okosnicu knjige, po riječima autora, sačinio niz in memoriam  tekstova koje je, kao dekan Muzičke akademije u Sarajevu, pisao o svojim prijateljima i kolegama. U njima je Čavlović integrisao lično i stručno iskustvo, emotivno i dokumentarno, a to ga je navelo prema generalnom tonu  knjige koji je atipičan za naučni diskurs jer u njoj dominira aspekt ličnog.

Amra Bosnić je knjigu i predstavila kao zbirku narativa, koja formalno gradi sponu među vrlo udaljenim žanrovima, naučnim i memoarskim, a istakla je da se ovakvim stilom naznačava i još jedan portret – onaj samog autora.

Amila Ramović je govorila o ovoj knjizi kao pripadajućoj jednom epistemološkom trendu koji postaje sve značajniji u humanističkim naukama, a posebno muzikologiji: onim u kome traganje za istinom nalazimo u istini vlastitog iskustva, koje podjednako čine primarni izori, koje Čavlović predstavlja kroz intervjue i arhivsku građu, kao i kroz osviješteni glas i lini rakurs onoga koji o njima govori.

Na poziv Amile Ramović da se govori o Čavlovićevoj poziciji odgovornog naučnika i istraživačka, Čavlović upravo potvrđuje da je njegova vizija vlastite uloge u čuvanju onog što je čovjek koji se bori za svoju ideju, čuvanje memorije kao trajnog, neuništivog traga u svijetu, čuvanje onoga što je temeljni etički i humanistički poriv umjetnika i djelatnika u oblasti umjetnosti koji svojim djela uistinu žele učiniti svije boljim, osjetljivijim, optmističnijim.

Knjiga  donosi izvanrednu dokumentaciju i kritičku interpretaciju značaja  21 velikana bh. muzike, u poglavljima nastovljenim:  Blum Matusja, Drnda Bećir, Dušek Čestmir Mirko, Đenader Dragoje, Jeličanin Milan, Komadina Vojin, Krajtmajer Vinko, Kučukalić Zija, Likić Rajmund, Ludvig-Pečar Nada, Magdić Josip, Milošević S. Vlado ∣Pozajić Mladen, Radan Aleksije, Rihtman Cvjetko, Romanić Teodor, Sagrestano Đino, Smailović Avdo, Stanković Nedeljka, Špiler Miroslav, Verunica Zdravko, 

Kupiti se može u knjižarskoj mreži Bybooka te u Buybookovoj online knjižari.

 

Zasigurno je prva i jedina knjiga koncipirana i predstavljena na ovaj način, što pokazuje neiscrpan kreativni proces autora. Recenzentice knjige, ujedno učenice autora,a sada već stručnjakinje svojih oblasti, su imale nesvakidašnji osvrt na knjigu upravo zbog ličnog odnosa s autorom. Atmosfera pri njihovom predstavljanju je bila sjajna, energična, pomalo nostalgična. Pomislila sam da su savršeno odabrane uloge tog dešavanja, jer u živom obliku predstavljaju ono što donosi knjiga, stručno predstavljanje značajnih ličnosti uz poštovanje, privrženost i sjećanje na osobnom nivou. Autor nije mogao da predstavi sve te silne portrete kao naučnik, ostavljajući ih poput oslikanih mitova, jer njegova etika nalaže da prijatelje, kolege i savremenike oživi i otkrije mikrokosmos svakog pojedinačno. Pseudotrivialni ton i odraz čiste iskrenosti su ključni segmenti koji ovu knjigu ne čine još jednom zbirkom portreta opisanih hladno i površno poput stećaka koji nikada neće moći reći više. Sam autor priznaje svoj romantičarski duh, osobu koja ne želi pokopati sjećanja i znanje, uz površno oslikanu spomen-ploču.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije