Promocija romana "Motivi za knjigu kajanja" autora Dennisa Gratza

Radiosarajevo.ba
Promocija romana "Motivi za knjigu kajanja" autora Dennisa Gratza
Izdavačka kuća Buybook organizira promociju romana „Motivi za knjigu kajanja“ autora Dennisa Gratza. Promocija će se održati u četvrtak, 22. februara u knjižari Buybook u 19:30 sati.

Sa autorom će razgovarati Kristina Ljevak.

O knjizi:

”Naše odluke nisu proizvod samo ličnog iskustva i namjera, nerijetko na njih utiču ukupne okolnosti, a njih Gratz u maniru vještog pripovjedača odlično prepoznaje, i nudi nam sliku svijeta koju najčešće pokušavamo ignorisati, kako bi nam bilo lakše živjeti ono što moramo.

Uz temu nemogućnosti začeća, Gratz se posvećuje i temi ljubavi, odnosno završetku bračne veze i praznini koja nastaje kada iz našeg života odlazi osoba koja ga je u dobroj mjeri činila. S jedne strane autor nam donosi portret privilegovanih junaka tranzicije, s druge opisuje ono univerzalno, što socijalne prilike ne definišu. Čini to vješto i angažovano.

Iznevjerena očekivanja, izdaja u prijateljstvu, urbani ritam glavnog grada druge dekade dvijehiljaditih i jedan novi autorski glas, dio je onoga što nam Motivi za knjigu kajanja nude.” (Goran Samardžić)

O romanu Motici za knjigu kajanja

Podići ušteđevinu iz banke, sjesti automobil i krenuti ka bordelu u najbližem inostranstvu čini se kako dobar način da pobjegnemo i od vlastitog života ili krhotina koje su od njega ostale.
Tako je učinio glavni junak romana Motivi za knjigu kajanja.

Iako je opterećen onim perifernim, kao što su marka automobila i odjeće, ubrzo nas kao čitatelje/ice dovodi u poziciju navijača, jer i sami bismo nerijetko spakovali ono što nam je ostalo i otisnuli se u neizvjesnost. Jer neizvjesnost se ponekad čini mnogo boljim izborom od izvjesnosti i privida sigurnosti koji imamo, a koji nam se svezao kao omča oko vrata.

Gratzov junak bježi od braka kog je napustila ljubav, od mučnog iskustva pokušaja začeća i spoznaje da on, izdanak zlatne mladeži, jednostavno nije sposoban ostvariti potomstvo. A sve mu je na prvi pogled bilo potaman. I taj stan u epicentru Sarajeva, i divna žena na kojoj je volio sve, od oblika očiju do nožnih prstiju, i taj najbolji prijatelj i uzor, i otac, tranzicijski pobjednik, koji možda nije najnježniji roditelj, ali je uvijek bio tu kao stabilna finansijska podrška. 

I posao koji ne donosi pretjerano uzbuđenje ali je iz spektra onih djelatnosti koji osiguravaju poziciju moći. Sve je to preko noći postalo nevažno. Bijeg je bio najbolji izbor, a takve izbore obično prati odsustvo spoznaje da od sebe, makar otišli na kraj svijeta, ne možemo pobjeći.

Iako junaka pratimo na putovanju, njegova sjećanja na život koji je imao nas stalno vraćaju u Sarajevo koje postaje ravnopravni protagonista i u kojem u zrelije doba ulaze oni formirani u godinama kratkog poratnog blagostanja.

To današnje Sarajevo zadržalo je ponešto od šarma iz gradskih prošlih života, ali ga je ispunilo otuđenje, besmislene zabave, preokupacija statusnim simbolima, kojima se posvećujemo onda kada se posvetiti nečemu drugom i svrsishodnijem ne možemo.

"Ja sam skoro opsesivno posvećen zabilježavanju svega onog što pripada postoji u Sarajevu a odnosi se na moju generaciju, generaciju koja je odrasla u zlatnim godinama međunarodnih donacija i pažnje, od kraja rata pa do 2006, a zatim egzistencijalno počela propitivati politički i ekonomski ponor u koji smo upali od 2006. naovamo“, rekao je Dennis Gratz nakon objavljivanja romana u kom prepoznajemo sublimaciju različitih talenata koje autor posjeduje i zahvaljujući čemu se nameće kao jedan od iznimno važnih glasova u savremenoj bh. prozi.

 

O autoru:

Dennis Gratz rođen je 1978. godine u Sarajevu.

Pravo je diplomirao u Sarajevu, magistrirao u Bologni i doktorirao na Univerzitetu u Hamburgu, gdje je bio angažovan i kao gostujući predavač. Na Univerzitetu Columbia u New Yorku boravio je kao Fulbrightov postdoktoralni stipendista. Do 2014. godine radio je kao advokat. Suosnivač je i jedan od bivših predsjednika Naše stranke. Producirao je i režirao nekoliko kratkih filmova. Prije ”Motiva za knjigu kajanja” objavio je romane ”Sve o Aidi”, ”Ispod crvenog tepiha” i ”Deblokada”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije