Promocija knjige Arne Mačkić o ulozi arhitekture u povijesti BiH i Balkana

Radiosarajevo.ba
Promocija knjige Arne Mačkić o ulozi arhitekture u povijesti BiH i Balkana
Promocija knjige "Gradovi smrtnici – zaboravljeni spomenici" (Mortal Cities & Forgotten Monuments) autorice Arne Mačkić, u organizaciji Udruženja Akcija bit će održana u Kinu Meeting Point, sutra, 14. decembra 2017. godine u 18 sati.

The Guardian je knjigu Mortal Cities & Forgotten Monuments proglasio jednom od najboljih knjiga o arhitekturi u 2016. godini. Na promociji će govoriti autorica Arna Mačkić, Chris Keulemans, holandski književnik i publicista, prof. dr. Lemja Chabbouh Akšamija, arhitektica Lejla Kreševljaković, uz moderaciju predstavnika UG Akcija Aide Kalender i Nebojše Jovanovića.

Arna Mačkić suosnivačica je arhitektonskog studija L A Studio i Šefica Odsjeka za
arhitektonski dizajn na Akademiji Gerrit Rietveld u Amsterdamu. Kroz svoj dizajnerski,
arhitektonski i spisateljski rad istražuje društvene fenomene poput traganja za identitetom, politike i kulture sjećanja, mehanizama društvenog uključivanja i isključivanja, izbjeglica i dr.

Posebno je zanima stvaranje novih formi javnog prostora koje potiču susrete, preobražavajući i preispitujući kolektivne identitete. Dobitnica je nekoliko nagrada u oblasti dizajna i arhitekture.

Najnovija od njih nedavno je dodijeljena holandska nagrada Jonge Maaskantprijs za 2017. godinu. Prema riječima žirija, Arna Mačkić je „glas koji ujedinjuje, koji liječi rane prošlosti, a da pritom ne prikriva ožiljke“.

Knjiga istražuje mogućnost kako zajednički urbani rituali mogu postati osnova za novo
ispisivanje grada nakon rata. Prema riječima autorice, knjigu je napisala tako što je "uronila u svoju ličnu povijest, istovremeno se dotaknuvši jednog važnog i kompleksnog globalnog problema. Istraživala sam ulogu koju je arhitektura odigrala u prijelomnim trenucima turbulentne povijesti Balkana, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, kao i za vrijeme posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, vođenog od 1992. do 1995. godine.“

Mostarska promocija će biti održana 15. decembra - u HD "Herceg Stjepan Kosača", u istom terminu.

Knjigu Gradovi smrtnici - zaboravljeni spomenici preveo je Mirza Purić, a izlazi u izdanju UG Akcija Sarajevo. Promocija knjige dio je projekta "Domovi kulture u BiH - izgubljena mjesta zajedništva i emancipacije?", koji realizira UG Akcija Sarajevo uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH i Fondacije Heinrich Böll.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije