Promocija knjige Aleksandra Hemona "Moji roditelji: Uvod"

Radiosarajevo.ba
Promocija knjige Aleksandra Hemona "Moji roditelji: Uvod"
Foto: Buybook / Promocija knjige Aleksandra Hemona "Moji roditelji: Uvod"

Izdavačka kuća Buybook najavljuje promociju knjige Aleksandra Hemona Moji roditelji: Uvod.

Autobiografska knjiga jednog od najistaknutijih američkih pisaca bh. porijekla, upravo će na dan promocije ugledati svjetlo dana. Promocija će se održati u četvrtak, 15. augusta 2019. u 20:00 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Razgovor s autorom vodit će Kristina Ljevak.

Izdavačka kuća Buybook kao ekskluzivni izdavač djela Aleksandra Hemona za Bosnu i Hercegovinu, dosad je objavila pet njegovih knjiga. Novi naslov Moji roditelji: Uvod prevela je Irena Žlof, Buybookova saradnica i dugogodišnja prevoditeljica Hemonovih dijela.

Knjiga će ubrzo biti dostupna u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba.

Nakon promocije autor će čitateljima potpisivati knjigu, koja će biti dostupna po promotivnoj cijeni.

O knjizi

U knjizi Moji roditelji: Uvod Aleksandar Hemon pripovijeda priču o imigraciji svojih roditelja u Kanadu – o životima koji su okrenuti naglavačke nakon što je uslijedila opsada Sarajeva i rat u Bosni, te o novim životima koje su bili prisiljeni graditi. Opisujući brak svojih roditelja, oca Ukrajinca i majke Bosanke, i njihove živote prije i nakon razarajućeg rata koji je razorio njihovu jugoslavensku domovinu a njih otjerao u Kanadu, Hemon bilježi izbjegličko iskustvo raseljenosti.

To je priča o mnogim Hemonima – njegovim roditeljima, sestri, ujacima, tetkama, rođacima – ali i o njemačkim okupacionim snagama, partizanima, raspjevanim Ukrajincima i nekolicini zbunjenih Kanađana.

Kao i uvijek, Hemon pristupa općem kroz pojedinačno, pišući o svojoj bosanskoj porodici prikazuje iskrene, intimne detalje ali i dinamičnu, srčanu historiju svoje rodne zemlje.

Utemeljena na pričama koje se prepričavanjem s ljubavlju poliraju, knjiga Moji roditelji: Uvod topla je, smiješna i puna ljubavi – ali Hemon ljubav ne demonstrira sentimentalnim izjavama nego pažljivim promišljanjem pojedinosti. Hrana – posebno hrana “na kašiku“ ukorijenjena u težačkoj prošlosti njegove porodice – postaje središte roditeljske nostalgije a time i njihovog identiteta. Mama i tata imaju nebrojene zamjerke na neuporedivo lošiju kanadsku pavlaku. Meso se cijeni, a puko povrće nikad ne može biti ništa više od skromnog priloga. “Izuzev u nekim stravičnim okolnostima“, piše Hemon, “niko u mojoj porodici nikad nije pojeo samo salatu kao obrok.“

Dok različita poglavlja rasvjetljavaju kulturalnu važnost hrane, muzike, književnosti i mnogočega drugog unutar njihovih širih porodica, Hemon se buni protiv svojih roditelja. Međutim, ono čemu se najsnažnije opire je njihovo starenje i neizbježnost njihove smrti. U konačnici, to su memoari o smrtnosti, o sjećanju, o onom što istrajava. 

Biografija

Aleksandar Hemon rođen je u Sarajevu 1964. godine. Početak rata u Bosni i Hercegovini zatekao ga je u SAD-u, gdje odlučuje da ostane, te počinje pisati na engleskom jeziku. Do sada je objavio zbirke priča Pitanje Bruna, Ljubav i prepreke i Knjiga mojih života, te romane Čovjek bez prošlosti, Projekat Lazarus, Kako su nastali Ratovi zombija i Nije ovo tvoje.

Dobitnik je Guggenheimove stipendije, "nagrade genijima" koju dodjeljuje zaklada MacArthur. Godine 2017. nagrađen je nagradom američkog PEN-a za usmenu historiju o bosanskohercegovačkim izbjeglicama “How Did You Get Here? Tales of Displacement”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije