Proljeće u Buybooku: Promocija knjige Zlatka Topčića

Radiosarajevo.ba
Proljeće u Buybooku: Promocija knjige Zlatka Topčića
Izdavačka kuća Buybook s velikim zadovoljstvom najavljuje promociju knjige Zlatka Topčića “zavrsna.rijec@dagmar“, koja je početkom 2017. godine objavljena u Buybookovoj biblioteci Savremena bh. književnost, u izdanju Sarajevo – Zagreb.

Promocija Topčićeve duologije održat će se u okviru specijalnog programa “Proljeće u Buybooku” u četvrtak, 20. aprila 2017. u 19 sati i 30 minuta. Autora će na promociji predstaviti Kristina Ljevak.

Dva, ne samo dva važna djela Zlatka Topčića, već iznimno važna djela bosanskohercegovačke književnosti: “Završna riječ” i “Dagmar”, ovjenčana brojnim nagradama: od Godišnje nagrade Društva pisaca za najbolju knjigu u 2013. godini i “Hasan Kamija” za 2011. i 2012. do nagrade “Skender Kulenović” 2011. i “Fra Grgo Martić” 2013. godine, spojena su u zajedničke korice i objavljena u Buybookovom dopunjenom i izmijenjenom izdanju, u duologiji pod nazivom “završna.riječ@dagmar”.

Iako roman Dagmar funkcioniše kao samostalna cjelina, u osnovi se može smatrati nastavkom romana Završna riječ za koju je Gjorgje Bozhoviq napisao kako bi sigurno mogla postati prelomnim dijelom u savremenoj postjugoslavenskoj angažiranoj prozi.

“Dagmar", priču koja počinje ratne 1995. kada delegacija Društva pisaca BiH kroz tunel izlazi iz opkoljenog Sarajeva i odlazi u Prag, u goste predsjedniku Češke Vaclavu Havelu, Zlatko Topčić smjestio je u epistolarnu formu romana i ponudio čitateljima uzbudljivu priču o kasnijem Havelovom dolasku u uzvratnu posjetu, zahvaljujući kojoj poznanstvo s državnikom i velikim piscem postaje dokumentaristički osnov za autorovu fikciju. Nakon Havelove smrti i započete prepiske, pripovjedač nastavlja intenzivnu prepisku s njegovom udovicom Dagmar te nas ovim uvodi u suptilne faze komunikacije među na početku neznancima.

U “Završnoj riječi” Zlatko Topčić posredno se bavi temom rata, a u osnovi, svjestan da su samo uspomene ono što je njegovo, piše o svojim ljubavima na šta nas upućuje u uvodnom poglavlju: “Sjećam se samo svojih ljubavi, i ničeg više, kao da ništa drugo u mom životu nije ni bilo, ili ne zaslužuje da bude upamćeno.”

Pisanje Zlatka Topčića je pisanje čovjeka koji duboko osjeća vrijeme te prepoznaje valere naših društvenih patologija koje čini i nespremnost na prihvatanje tuđeg uspjeha. Ili tačnije za nemogućnost podnošenja rezultata drugih. Kroz njegovo pisanje o prošlosti pronalazimo fragmente i naših iskustava te potvrdu da nismo sami ukoliko smo se našli nespremni na sve društvene mijene, posebno one koje diskriminišu svaki oblik odstupanja od dominantnih oblika društvenih integracija i pripadanja bilo kojoj većini po bilo koju cijenu. Onima koji ne pripadaju ponajviše pripada “završna.riječ@dagmar”.

Nakon promocije autor će potpisivati knjige i družiti se s gostima, učesnicima i posjetiocima “Proljeća u Buybooku“.

Knjiga je dostupna po cijeni od 25,00 KM u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba. Na promociji i u danima trajanja “Proljeća u Buybooku“, knjiga je dostupna po promotivnoj cijeni.

 

O AUTORU:

Zlatko Topčić je rođen 1955. u Sarajevu. Romansijer, dramski pisac, pripovjedač i scenarist. Dobitnik brojnih bosanskohercegovačkih nagrada za književnost kao i nekoliko internacionalnih, među kojima i Nagrade PEN-a Austrije. Romani, priče i drame su mu prevedeni na jedanaest jezika a uvršten je u antologije kratke priče i drame u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije