Praznik kulture: Sutra u Sarajevu počinje Sedmica italijanskog filma

Radiosarajevo.ba
Praznik kulture: Sutra u Sarajevu počinje Sedmica italijanskog filma
U nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, ovog novembra Ambasada Republike Italije u BiH organizirat će Sedmicu italijanskog filma i jezika u okviru pete Sezone italijanske kulture u BiH.

Kada je u pitanju filmski program, središte će biti u Sarajevu gdje će, od 21. do 25. novembra, u kinu Meeting Point biti prikazano pet projekcija nagrađivanih italijanskih filmova iz ove godine. 

Bit će prikazani filmovi Indivisibili (Nedjeljivi) koji donosi potresnu priču o dva sijamska blizanca i Veloce come il vento (Brz kao vjetar), strastveni film o sportu i o događajima u porodici koja godinama proizvodi trkačke automobile i odgajaju vozače relija, te dokumentarac L’Uomo che non cambiò la Storia (Čovjek koji nije promijenio historiju) koji za temu ima istinitu priču o profesoru antifašisti koji dobije zaduženje da organizira kulturni program povodom posjete Hitlera Italiji 1938. godine.

Posljednjeg dana Sedmice, u Sarajevu će biti prikazan kratkometražni film bh. reditelja Ade Hasanovića, nekadašnjeg stipendiste italijanske Vlade, koji je diplomirao pri "Scuola Nazionale del Cinema" (Nacionalna filmska škola).

Također, ljubitelji filma moći će pogledati film nazvan "Fiore" (Cvijet), dramu o nemogućoj ljubavi između dvoje mladih zatvorenika u zatvoru za maloljetne osobe te "Piuma" (Pero) inteligentna komedija o fenomenu maloljetničkog roditeljstva.

Kako bi se omogućio pristup ovogodišnjoj filmskoj ponudi što široj bh. publici, upriličit će se projekcije ovih i drugih italijanskih filmova, među kojima su "Lo chiamavano Jeeg Robot" (Zvali su ga Jeeg Robot) i u Banjoj Luci (20. i 21. novembra ), Tuzli (22. i 27. novembra), Mostaru (23. novembra) i Višegradu (24. i 25. novembra).

Program igranih filmova

21. novembra u 20 sati – “Indivisibili”(Nedjeljive), Edoardo De Angelis (2016)
Drama, 104’, Cast: Angela Fontana, Marianna Fontana, Antonia Truppo, Massimiliano Rossi

Viola i Dasy su dvije sijamske blizanke koje pjevaju na vjenčanjima i proslavama i zahvaljujući svojim predstavama, izdržavaju cijelu porodicu.Sve je u redu do trenutka kada otkriju da ih mogu razdvojiti…. Njihov san je normalan život: sladoled, putovanja, ples,piti vino bez straha da će se druga napiti… voditi ljubav.

22. novembra u 20 sati – “Veloce come il vento”(Brz kao vjetar), Matteo Rovere (2016)
Drama/sport, 119’, Cast: Stefano Accorsi, Matilda De Angelis, Tatiana Luter, Roberta Mattei

U venama porodice De Martino teku oduvijek motorno ulje i benzin. Generacijama se bave trkačkim automobilima i odgajaju generacije vozača relija. Mario, glava porodice, je prinudjen da svoje mjesto ustupi mladoj kćerki Giuliji, izrazitom talentu, zajedno sa njenim bratom Lorisom, potpuno nepouzdanim bivšim vozačem relija, ali koji jako dobro poznaje staze i pripremu motora.Moraju se zajedno vratiti na stazu i pobijediti, bježeći od svojih demona i učeći šta znači i koliko je teško biti porodica.

23. novembra u 20 sati – “L’uomo che non cambiò la storia”(Čovjek koji nije promijenio istoriju), Enrico Caria (2016)
Documentario, 77’

Glavni lik je univerzitetski profesor: Ranuccio Bianchi Bandinelli, veliki italijanski stručnjak za rimsku umjetnost i rodonačelnik moderne arheologije. Fašistički režim se 30-tih godina ponosio njim. Samo što je profesor bio ubijedjeni antifašista.Povodom čuvene posjete Hitlera Italiji 1938.god., Rannucia pozivaju da bude prevodilac i vodič Dučeu i Fireru kroz muzeje i arheološka nalazišta.

24. novembra u 20 sati – “Fiore” (Cvijet), Claudio Giovannesi (2016)
Drama, 105’, Cast: Daphne Scoccia, Josciua Algeri, Laura Vasiliu, Valerio Mastandrea

Maloljetnički zatvor. Daphne, u pritvoru zbog pljačke, zaljubljuje se u Josha, koji je takodje mladi pljačkaš. U zatvoru muškarci i žene se ne mogu susretati i ljubav je zabranjena: odnos izmedju Daphne i Josha se sastoji samo od pogleda kroz ćelije, kratkih razgovora kroz rešetke i tajnih pisama. Zatvor nije više lišavanje slobode već postaje i nedostatak ljubavi.

25. novembra u 20 sati
1. “Pink Elephant”, Ado Hasanović (2017)
Drama, 18’, Cast: Izudin Bajrović, Amila Terzimehić, Fabrizio Colica, Jasna Žalica.

Radnja se odvija u Sarajevu, ali je film sniman u Rimu. Nagradjen je na Festivalu u Briselu, gdje je osvojio nagradu publike. Početkom novembra je prikazan na Reggio Film Festivalu i nakon toga na 13. izdanju Festivala kratkometražnog mediternaskog filma u Sant’Antioco. Film govori o porodici iz Bosne i Hercegovine koju posjećuje kćerka koja studira u Italiji. Stvari se mijenjaju kada otac primijeti tetovažu na ledjima svoje kćerke.

2. “Piuma”(Pero), Roan Johnson (2016)
Comedy, 115’, Cast: Edoardo Leo, Carlo Buccirosso, Luca Argentero, Claudio Amendola

Kada dodju teškoće, Samuraj se raduje. Možda zato što je blesav, rekla bi Cate. Ali, odgovorio bi Ferro: kada nivo vode naraste, i čamac se podiže. Za Ferra i Cate ovo će biti turbulentnih devet mjeseci njihovog života, iako jos nisu shvatili oluju koja dolazi: mislit će na djevojčicu kada se rodi: A moraju pripremati maturski ispit zajedno sa Patemom i drugim prijateljima, putovanje u Španiju i Maroko, žele da misle na najduže ljeto u njihovom životu, na kuću u kojoj će živjeti, na svoje snove osamnaestogodišnjaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije